Modo vinner – om det blir stentufft

Luleås tränare: Det som varit är historia – nu är det en ny cupmatch

HOCKEY

Ska Luleå ta sig till SM-semifinal måste laget avgöra före sista perioden.

För sedan sjunker effektiviteten drastiskt.

Modo blir däremot bara säkrare när slutsignalen närmar sig.

Foto: ULF HÖJER
TIDEN TALAR FÖR MODO P er Hållberg jublar efter ett Modomål mot Mikael Renbergs Luleå i kvartsfinalen. I afton är det ny match i Delfinen. Sportbladets statistik visar att Modo bara blir bättre och bättre under matchen. Tvärtom med Luleå.

Modo vinner - om

det blir stentufft

Luleås tränare: Det som varit är historia - nu är det en ny cupmatch

Sportbladet har kartlagt de två kvarvarande kvartsfinallagen och deras effektivitet i målskyttet de elva gångerna lagen mötts i år.

Modo leder överlägset.

Men intressant är också att deras effektivitetskurva hela tiden pekar uppåt - medan Luleå är ineffektivt i den sista perioden, bara 4,2 procent av skotten går i mål.

Däremot har norrbottningarna avgjort två matcher i sudden-death.

Bärs fram i kväll

- Det som har varit är historia, nu är detta en cupmatch och över 5 500 personer kommer att bära fram oss i Delfinen. Jag kan lova att vi är ett hungrigt och motiverat lag, säger Luleås tränare Ulf Taavola.

Modo vann de sex mötena i grundserien, Luleå de två första i kvartsfinalserien och Modo har stått som segrare de två senaste.

Seger ett måste

De måste vinna i kväll om möjligheterna för en semifinalplats ska finnas kvar.

- Vi har i alla fall åstadkommit två sudden death i Delfinen. Luleå måste satsa allt på ett kort. Vi har väl 50 procents chans att vinna, säger Per Bäckman, tränare i Modo.

Hans lag har gjort mål på över 14 procent av skotten i de elva matcherna mot Luleå den här säsongen. De har varit svagast i den första perioden och effektivast i den tredje, då över 15 procent av skotten passerat mållinjen.

Men i slutspelet har Modo gjort flest mål i mittperioden, åtta på 55 skott.

- Det känns skönt att vi fick hål på Jarmo Myllys förra matchen, när han har klivit in i matcherna har de släppt in ett eller två mål. Nu vet vi att vi kan peta in pucken bakom honom också, säger Per Bäckman.

Modo har nu gjort 12 mål på de två senaste matcherna - och släppt in två. Däremot stod inte Jarmo Myllys den senaste matchen eftersom han var sjuk och febern fanns kvar i kroppen i går. Därför är det osäkert om han spelar eller om Daniel Henriksson får förtroendet igen.

"Daniel är erfaren"

- Vi bestämmer det i morgon (läs i dag). Daniel är erfaren, trots sina unga år, det finns ingen anledning till oro, säger Taavola.

Luleå har bara gjort fyra mål i slutperioden

...då blir Modo bara bättre – 13 mål hittills

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM