Stark förstaperiod gav Luleå segern

HOCKEY

LULEÅ

Luleå gick på knock direkt i den första SM-semifinalen i ishockey mot Djurgården.

Med tre mål i den första perioden grundlade Luleå segern med 5-2 (3-0, 0-0, 2-2) i ishallen Delfinen.

Foto: Mats Strand
Mikael Renberg.

Publiken hann knappt sätta sig ner förrän den fick ställa sig upp. Redan efter drygt en minut kom första målet och det var hemmalaget som gjorde det.

Fredrik Svensson kom fri med Mikael Tellqvist och lade iskallt pucken mellan benen på "Tellan".

Efter tre och en halv minut fick hemmalaget chansen att spela i numerärt överläge. Det hade dock inte varit Luleås styrka så långt i slutspelet och det började inte bra nu heller. Hemmalaget hade svårt att skapa något tryck i anfallszonen, men när mindre än tio sekunder återstod av power play hittade Roger Åkerström fram med en passning till Vaclav Burda som dundrade in tvåan.

När 11.04 var spelat av perioden presenterade sig Mikael Renberg. Efter ett kanonpass av Tomas Berglund hittade han rätt mellan benen på Tellqvist.

- Det syntes tydligt i början av matchen vilket lag som hade matchtempot, analyserade Djurgårdens tränare Hardy Nilsson.

Djurgården tog över

Det målet blev startskottet på en offensiv från Djurgårdens sida. Sista nio minuterna av den första perioden var gästernas.

Det fina spelet tog de med sig till andra perioden som blev en enda lång press mot Jarmo Myllys.

Chanserna avlöste varandra, men det spelade ingen roll var skotten kom ifrån - Myllys stod där hela tiden. Efter drygt fyra minuter var alla beredd på att skriva ner en reducering. Tomas Alm och Jimmie Ölvestad kom fria med Myllys. Ölvestad stod för avslutningen men inte bättre än att Luleås burlejon räddade.

Hemmalagets chanser var lätträknade i andra perioden.

- Jag tycker att vi spelade bra, men vi var alldeles för släpphänta i egen zon, tyckte Djurgårdens Kristofer Ottosson.

Snedträff

I den tredje fortsatte Djurgården att pressa, men Myllys fortsatte att rada upp räddningar. Efter nästan åtta minuter avgjordes matchen när Petter Nilsson gled innanför blålinjen och sköt ett löst skott som Tellqvist lämnade retur på. Nilsson var själv först på returen och slog in Luleås fjärde mål.

Gästerna kämpade på och gav med två mål på lite drygt en minut matchen lite nerv. Glädjen över målen blev dock inte långvarig. Mikael Renberg hittade i ett trängt läge Hans Huczkowski framför målet, och då - om inte förr - kändes matchen avgjord.

- Det var en snedträff som blev ett riktigt fint mål, men det är inte det viktigaste om det är snedträff eller bra träff. Det viktiga är att dom går in, sade Hans Huczkowski efter segern.

Kristofer Ottosson hade ett par bra chanser i matchen, bland annat en i slutskedet.

- Jag vet inte vad det beror på att jag inte satte någon av chanserna. Man kan inte skylla på matchtempo. Mål ska man ändå göra på bra chanser.

- Men det kommer fler matcher. Minst fyra till, sade Ottosson.

TT