Holmströms första hattrick i NHL

…och nya poäng av Foppa i natt

HOCKEY

Det blev en stor svensknatt i NHL.

Tomas Holmström gjorde sitt första hattrick - och Peter Forsberg spelade fram till tre mål.

Foto: AP
HURRA HOLMSTRÖM Tomas Holmström - en nöjd kille. Och det borde han vara. Svensken gjorde sitt första hattrick i NHL i natt.

Grovjobbaren Holmström är knappast känd som någon större målskytt, innan nattens match hade det bara blivit elva på hela säsongen.

Men mot San Jose lossnade det.

Detroit kunde vinna den svängiga matchen med 6-4 efter Holmströms uppvisning. Två av målen var till och med utan assist.

- Jag tänkte inte på att göra tre mål, men vissa kvällar är bättre än andra. Det var helt enkelt min kväll, sa svensken efter sin bedrift.

Lidström avgjorde i tom kasse

Brendan Shanahan inledde målskyttet för Detroit, innan Holmström show tog över.

Svenskens mål betydde 2-0, 3-0 och 4-2.

Men San Jose kom tillbaka, och Mike Ricci kunde utjämna till 4-4 i mitten av tredje perioden.

Det blev Martin Lapoint som fick rädda Detroits och Holmströms dag. Med lite mindre än tre minuter kvar av tredje perioden kunde han stöta in en retur bakom förre AIK-målvakten Mikka Kiprusoff i Sharks bur.

Nicklas Lidström avgjorde definitivt matchen med ett mål i öppen kasse med 16 sekunder kvar. Backveteranen lyfte till San Jose-spelarnas förtvivlan pricksäkert pucken från egen zon och fastställde slutresultatet 6-4.

Colorado lyckades vända

Peter Forsberg hade huvudrollen när Colorado vände mot nykomlingen Minnesota på bortaplan.

Hemmalaget hade en 2–0 ledning. Sedan kom Peter Forsberg igång.

Tre assist och matchen vändes till 4–3.

Minnesota på hemmaplan – en munsbit för Colorado trodde många. Men Minnesota startade i ett rasande tempo och tog en snabb 2–0-ledning. Sedan kom lavinen från Denver igång och genom förstakedjan med Peter Forsberg, Joe Sakic och Milan Hejduk vände laget och vann. Hejduk hade två mål och en assist, Sakic noterades för 1+1 och Forsberg passade till tre mål. Totalt har trion gjort 255 poäng den här säsongen.

Foppa är uppe i 83 poäng (27+56). Personbästa är 116 poäng.

Colorado är klar seriesegrare för sjunde året i rad.

Anders Bäckström Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM