Loob rasar: Det liknar häxjakt

Sportchefen tar sina målvakter i försvar

1 av 2
Håkan Loob.
HOCKEY

Färjestads sportchef Håkan Loob är heligt förbannad över kritiken mot lagets målvakt Mikael Gerdén.

- Det börjar likna rena häxjakten. Jag har aldrig varit med om maken till negativ kritik och tycker jäkligt synd om Mikael Gerdén, även om jag tror att han pallar för trycket, säger Loob.

Men i kväll kan det bli målvaktsbyte mot Malmö.

Färjestads sportchef tar

sina målvakter i försvar

Färjestads båda målvakter är väldigt fåordiga just nu.

Varken Mikael Gerdén eller Magnus Eriksson, som kan komma att ersätta honom i kväll, vill prata om den påstådda målvaktskrisen.

- Jag försöker koppla bort allt sådant och vill ligga lågt, säger Magnus Eriksson, VM-målvakt 1998 som kom till Färjestad från konkursdrabbade Västerås i somras.

Gerdén får ta alla smällar

- Just nu vill jag varken höras eller synas.

Men det är Mikael Gerdén som fått ta de värsta smällarna sista tiden, trots att Färjestad lätt gick vidare i kvartsfinalen mot Frölunda (4-1 i matcher) och nu har 1-1 i matcher mot Malmö.

Mikael Gerdén tog över målvaktsjobbet lagom till slutspelet, en tuff uppgift för en målvakt som spelade division I-hockey i Mälarhöjden/Bredäng så sent som förra våren.

- Mot den bakgrunden har Micke utvecklats enormt den här säsongen, säger Håkan Loob.

- Men det är ingen som talar om alla fina räddningar han gjort i slutspelet, det handlar bara om insläppta mål. Ett typexempel var TV 4, som efter vår första segermatch i Malmö bara visade de tre mål som Micke släppte in och inte en enda av hans många räddningar.

"Så jävla negativt - det känns orättvist"

- Det är samma sak i Canal+. Du behöver bara slå på teven för att höra ord som målvaktskris och något negativt och Micke Gerdén. Okej, om man nämner det en gång, men gör man det fem, sex gånger har det gått för långt.

- Toleransnivån är noll då det gäller våra målvakter. Det är så negativt hela tiden och det känns jävligt orättvist.

Men ert målvaktsspel har väl inte varit hundraprocentigt i vinter?

- Nej, men man måste bedöma målvakterna utifrån deras förutsättningar, speciellt i Mickes fall. Vi spelar en väldigt anfallsglad hockey. Vi gör många mål, men släpper även in många. Det är som när Edmonton blev Stanley Cup-mästare fyra år i rad. Jag tror de släppte in fyra mål per match i snitt under de säsongerna, men samtidigt gjorde de alltid sju framåt.

I kväll kan Magnus Eriksson vara tillbaka i Färjestads mål.

Han har bara gjort ett inhopp hittills i slutspelet, borta mot Frölunda då Färjestad föll med skrällsiffrorna 9-3 och Gerdén byttes ut efter sex insläppta mål.

Mats Wennerholm