Hammarby spelar som Sovjet

Det kan räcka långt i kvalserien

HOCKEY

Hammarby leder kvalserien och är i elitserien.

Tacka Sergei Makarov, Igor Larionov och de andra ryska stjärnorna för det.

- Vi har hämtat influenser från sovjetisk hockey och försöker efterlikna ryssarna när de var som bäst, säger Daniel Broberg, Hammarbys tränare.

Foto: PETER KJELLERÅS
Ari Turpeinen jublar efter sitt 3-0-mål på straff.

7-1 mot Oskarshamn och stundtals var det utspelning på klassiska Johanneshov i går kväll. Hammarby åkte sönder Oskarshamn och med smart spel, kvicka passningar och rappa ben var Hammarby mycket sevärt.

- Men vi kan mycket bättre. Vi brände för många chanser och var lite slarviga, säger Daniel Broberg.

De övriga lagen i kvalserien är därmed varnade.

Kör hårt i Tanto

Och en orsak till Hammarbys framgångar den här säsongen är faktiskt Ryssland eller man kanske ska säga gamla Sovjetunionen.

- Jag förespråkar den gamla sovjetiska skolan och vi i Bajen har arbetat länge med just att ta efter träningsmönster och spelsätt från öst, säger Broberg.

När Sovjet var som bäst på 70- och 80-talet var träningsmetoderna näst intill grymma. Sergei Makarov, Igor Larionov och de andra storstjärnorna sprang i uppförsbackar med lastbilsdäck på ryggen. Så långt har inte Hammarby gått.

- Nej, men våra träningar i Tantolunden är inte att leka med, säger Broberg och småler.

När de övriga lagen nästan enbart åker skridskor under säsong fortsätter Hammarby med hård fysisk träning även genom hela säsongen. Ett lyckat drag med facit i hand.

En som gått den långa vägen i Hammarby är talangen Martin Samuelsson, ett mål och en assist i går. Han lovordar Hammarbys syn på hockey.

Hett villebråd

- Bajens ungdomsverksamhet är suverän. Det är mycket teknik, skridskoåkning och fysisk träning. Jag har utvecklats enormt mycket, säger Samuelsson.

19 år gammal är Samuelsson ett hett villebråd för både Boston, som valde honom i första rundan i fjol, och givetvis en rad elitserieklubbar.

- Men som det känns nu stannar jag i Hammarby. Djurgården och AIK har hört av sig, men jag blir nog Bajen trogen, säger han.

Förutom Samuelsson var målvakten Jocke Persson mycket duktig i går. Tryggt spel gav lugn till försvaret och det insläppta målet gjordes av en Oskarshamnsspelare som fick pucken på byxorna och styrde in den.

Räcker det här till elitserien, Jocke?

- Målsättningen är att vinna varje match och gör vi det så går vi dit, säger han och kliar sig på kvalserieskägget.

Bara så att ni vet, Leksand, Björklöven och de andra favoriterna.

Sådan var Sovjets stil

Tomas Ros