Så mycket kostar hockeystjärnorna

Klubbarna bryter mot lagen - betalar miljoner för övergångar

HOCKEY

Här är de hemliga siffrorna som elitserieklubbarna inte vill lämna ut.

De visar att den förbjudna kartellen finns och att det finns övergångskostnader mellan klubbarna.

Allt strider mot lagen och den så kallade Bosmandomen.

Foto: ULF HÖJER
Sportbladet kan avslöja hur mycket spelare i elitserien kostar och tjänar. Beloppen varierar beroende på om man kommer från NHL som Vladimir Orzagh, om man är ung som Jimmie Ölvestad eller landslagsmässig som Micke Tellqvist.

Hockey-Sverige är inne i en hektisk period just nu. Först och främst ska Djurgården och Färjestad göra upp om SM-guldet och samtidigt kämpar bland annat Leksand för att försöka behålla sin elitserieplats i kvalserien.

Bakom kulisserna pågår ett annat spel. Ett som är lika viktigt. Trupperna inför nästa säsong ska formas.

Klubbledare träffar agenter som vidarebefordrar information till sina klienter. Bud lämnas fram och tillbaka. Slutligen kommer parterna överens.

Men allt går inte helt juste till.

Klubbarna bryter fortfarande mot lagen.

"De begärade ibland en miljon"

Elitseriekartellen finns kvar, men i ett nytt utseende.

De som trodde att kartellen dött ut efter bråket gällande Mikael Lindholms comeback i Sverige för några år sedan tror fel.

Övergångskostnader finns fortfarande, trots att EU har förbjudit dessa.

- Tidigare så begärde klubbarna vad de hade lust med vid övergångar. Ibland kunde de begära en miljon kronor i övergångskostnad. Sedan var cirkusen igång. Nu finns det inofficiella regler för övergångar. Olagligt, men ett faktum i Sverige 2001, säger en hockeyagent som Sportbladet talat med.

Här är kortfattat vad som gäller vid spelarövergångar till och från elitserien:

En elitseriespelare med landslagsrutin kostar 500-700 000 kronor i förbjuden övergångskostnad. En "vanlig" elitseriespelare 400-500 000 kronor. En elitseriespelare som klubben inte vill ha kvar kostar 200-250 000 kronor.

En allsvensk spelare har en prislapp på 250-300 000 och en elitseriespelare som går till en allsvensk klubb kostar 150 000 kronor.

Hemlig prislista kan man säga, men också en förbjuden sådan.

- Det här är anledningen till att elitserieklubbarna värvar så många spelare från Finland, Tjeckien, Ryssland, Lettland, USA och Kanada. En svensk medelmåtta kostar runt 400 000 kronor. En finländare, till exempel är gratis, säger en annan hockeyagent till Sportbladet.

Han verifierar även att övergångskostnader fortfarande existerar trots att de skulle plockas bort i samband med Lindholm-affären.

"Inte mycket att orda om"

De flesta klubbledare som Sportbladet var i kontakt med i går säger sig inte känna till någon kartell eller några övergångssummor.

Brynäs ordförande, Håkan Berg:

- De här summorna som nämns är ju peanuts om man jämför med fotbollen. Jag tycker inte att det är så mycket att orda om.

En etablerad spelare kostar 700 000 att lösa

Tvingades betala för att spela i Mif

Tomas Ros