Lila maskinen – en stor show

Så blev Färjestad roligast, snabbast och bäst

HOCKEY

KARLSTAD

Offensiva backar, smarta centrar och extremt anfallsglada ytterforwards.

Där har ni Färjestads lila hemlighet.

- Djurgården spelar torpedhockey, Malmö missilhockey och vi spelar hockey. Det fungerar rätt bra det också, säger tränaren Gunnar Johansson.

Foto: MATS STRAND
FÖRKROSSANDE EFFEKTIVA Färjestad inledde finalspelet mot Djurgården med ett rasande tempo och en strålande offensiv. Det tog knäcken på regerande mästarna och värmlänningarna har visat att anfallshockey lönar sig.

1-3-1-hockeyns tid är inte över. Tvärtom. Färjestad har tagit godbitarna ur det extremt defensiva spelsystemet och mixat ihop det med extremt offensivt tänkande.

Facit är en sorts totalhockey, där anfall är bästa försvar, och i går kom ett bevis för att den är framgångsrik. Färjestad lekte bort Djurgården i den första SM-finalen.

4-1 var i underkant.

Har utvecklat spelsystemet

- 1-3-1 har fått oförtjänt mycket kritik och det beror på att man på 80- och 90-talet inte brydde sig om att anfalla. Då tänkte alla lag defensivt och försökte inte ens satsa framåt, säger Gunnar Johansson.

1994 - när Färjestad spelade i allsvenskan - började klubbledningen fundera på att utveckla 1-3-1-spelet.

Sportchefen Håkan Loob berättar:

- Vi satt i timtal och försökte komma på idéer att slå hål på defensiva lag som Djurgården. Det var inte lätt, men Gunnar Johansson och Per Bäckman ville spela offensiv hockey och så blev det.

Gunnar Johansson är kvar och det är han som stått för kontinuiteten i laget.

I dag spelar Färjestad den roligaste ishockeyn i Sverige.

- Men 1-3-1 hänger kvar. När motståndaren har pucken försvarar vi oss så. Skillnaden är att när vi har pucken försöker vi ställa om till ett mycket offensivt spel, säger FBK-tränaren.

Färjestad har hållit fast vid sin modell i sju år. För varje år som gått har klubben finslipat spelet och handplockat spelare som ska passa in i systemet.

Skickliga centrar viktiga kuggar

- Vårt spel bygger på skickliga centrar. Jörgen Jönsson, Ulf Söderström och Mathias Johansson tillhör dom bästa i Sverige, säger Håkan Loob.

Och fortsätter:

- Dom tar mycket ansvar även defensivt, vilket gör att våra ytterforwards och backar kan kliva på offensivt. Till viss del fungerar dom som Djurgårdens torpeder.

Håkan Loob konstaterar att framgångarna svensk hockey hade under 80- och 90-talet byggde på defensiv ishockey och att klubbarna i allt glädjerus glömde bort att utveckla spelet.

- I dag fungerar inte en extrem defensivhockey och vi höll fast alldeles för länge vid det gamla. Spelarna och lagen blir hela tiden skickligare och då måste man kontinuerligt hitta på någonting nytt, säger Håkan Loob.

Att Färjestad och Djurgården är i final tycker Håkan Loob är ett sundhetstecken i svensk ishockey.

- Det viktigaste är fortfarande att vinna, men vi vill göra det på ett roligt sätt. Hockey är underhållning och det tycker jag vi och Djurgården bjuder på, säger han.

I går lekte Färjestad med förvirrade djurgårdare. De numera så berömda torpederna kom ingenstans.

Motmedlet heter offensiv ishockey.

Anfall är bästa försvar.

Tidernas roligaste mästare

Patrik Thornéus