Challes nya jobb: domare

Dag Olsson: Han har auktoritet och är kunnig

HOCKEY

Till nästa säsong hoppas domarbasen Dag Olsson att disciplinnämnden ersätts av en enväldig disciplindomare.

Ett namn som nämns är Djurgårdens lagkapten Charles Berglund, som gör sin sista säsong som spelare.

- Han är en auktoritet och skulle passa bra för jobbet, säger Olsson till Sportbladet.

Foto: ANDERS DEROS
HOCKEYSTJÄRNAN: JAG ÄR SMICKRAD Djurgårdens Charles Berglund, 36, slutar efter SM-finalen - och är intresserad av det nya jobbet som enväldig disciplindomare i förbundet.

Förslaget kommer från Dag Olsson och är en kopia av systemet som tillämpas i NHL. Där sitter en "enmansjury" alltid beredd att i efterhand granska matchsekvenserna på video - och därefter utdöma straff.

Oftast redan dagen efter.

Klubbarnas krav: bort med disciplinnämnden

I Sverige har disciplinnämden fått hård kritik i vinter. Orättvisa straff och för långa handläggningstider har gjort att flera elitserieklubbar krävt att den försvinner till nästa säsong.

Dag Olsson har skrivit ner ett förslag till svenska ishockeyförbundet och under VM i Tyskland senare i vår kommer ärendet upp till diskussion vid ett ordinarie förbundsmöte.

- För att få en så effektiv behandling som möjligt tror jag det bästa är att en person bestämmer i bestraffningsärenden. Han, och ingen annan, ska ha makt att själv ta upp saker som händer ute på isen. Då slipper vi bland annat problemet som är nu att vi först måste få in en anmälan utifrån, säger domarbasen.

Dessutom får domarna en bättre arbetssituation.

- Dom slipper bedöma om saker och ting är grova eller inte. Om det blir ett matchstraff skickar dom spelaren i fråga av isen. Sedan har dom gjort sitt, säger Dag Olsson.

Flera spelare, däribland Luleås Mikael Renberg, och klubbar förordar Djurgårdens lagkapten Charles Berglund, som efter SM-finalserien avslutar sin långa och framgångsrika karriär som spelare.

Olsson tycker också att han vore rätt man för jobbet.

- Alldeles utmärkt alternativ, säger han. Det måste vara en mycket hockeykunnig person, en person som folk respekterar och en person som spelat ishockey, helst nyligen, säger domarbasen.

Stjärnan: Jag är mycket smickrad

Charles Berglund är inte främmande för att ta på sig uppdraget.

- Jag känner mig faktiskt smickrad över att jag nämns i diskussionerna. Kommer det en konkret förfrågan ska jag ta mig en ordentlig funderare, säger han.

Berglund, som flera gånger fått domarnas pris till den mest sportsliga spelaren i elitserien, har inte mycket till övers för hur bestraffningsärendena sköts i dag.

- Fredrik Svenssons (back i Luleå) avstängning i semifinalen fick oss att skratta i omklädningsrummet. Det har varit fler sådana grejer i vinter och det är inte bra, säger han.

Från spelare till förbundspamp och domare.

Steget behöver inte alltid vara så långt.

Enväldig disciplindomare - så här fungerar det i NHL

Patrik Thornéus