Lidström sydde 18 stygn - och fortsatte spela

”Det var bara att sy och bita ihop”

HOCKEY

18 stygn, blodvite och ett stort jack i pannan stoppade inte Nicklas Lidström.

Han bara s k u l l e tillbaka till matchen.

- Det var bara att sy och bita ihop, säger Detroits stålback.

Foto: DAVID GURALNICK/THE DETROIT NEWS
Lidström på isen i natt.

Match mot Philadelphia i går morse. Nicklas Lidström var som vanligt klippa i Detroits försvar. Men i slutet av andra perioden tvingades Lidström att lämna hemmaisen i Detroit. Här berättar han om olyckan som kunde fått en avsevärt värre utgång än den fick.

- Jag stod framför mål och vår målvakt slängde sig framåt. Han knuffade till mig och jag stöp till isen. Samtidigt som jag låg på isen kom Philadelphias Paul Ranheim glidandes på ryggen mot mig, säger Lidström och fortsätter:

"Skridskon snittade mig i pannan"

- Jag såg att skridskon kom mot ansiktet, men hann inte komma ur vägen. Skridskon snittade mig i pannan, precis över ögonbrynet, säger Lidström.

Det blödde ymnigt och det blev näst intill tyst i mäktiga Joe Louis Arena. Lidström hjälptes ut och fick tillbringa slutet av andra perioden samt periodpausen i läkarrummet.

- De sydde tolv stygn på utsidan och sex på insidan. När allt var klart ville jag tillbaka till isen och läkaren tyckte det var okej, säger Lidström.

Nu hjälpte inte Lidströms återkomst Detroit. Laget föll med 0-1. Philadelphias rookiemålvakt Roman Cechmanek höll nollan för tionde gången.

Hur känns pannan?

- Helt okej. Jag har en stor bula i pannan, men det ska inte irritera mitt spel. Hjälmen slutar precis ovanför både bula och stygn, säger Lidström.

Hur många stygn har du sytt i karriären?

-Ungefär 50 stycken. Det är långt kvar till Salming-klass (skratt). Värsta olyckan var i fjol, i slutspelet. En skridsko kom upp i ansiktshöjd och bröt näsan på mig. Det gjorde ont, säger Lidström.

Dags att börja använda visir?

- Jag ska faktiskt använda visir från och med nu. Det är första gången på åtta år som jag har visir. Främst är det för att skydda stygnen, men vi får se om jag fortsätter med visir. Det är mycket möjligt, säger Lidström som nu ser fram mot slutspelet som börjar nästa vecka.

Hoppas få priset som NHL:s bäste back

-Vi har målsättningen att komma bland de tre bästa i grundserien och det ser vi ut att göra nu. I slutspelet kan allt hända och vi blir vassa, säger Lidström.

I år är Lidström även storfavorit till Norris-trofén, priset som går till NHL:s bäste back. Han har varit nominerad de senaste tre åren, men aldrig fått lyfta den jättelika bucklan. Får han den i år blir han förste europé som får utmärkelsen.

- Många är på mig om det där, men jag tänker inte så mycket på det. Visst hade det varit kul att vinna den, men Stanley Cup smäller klart högre.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM