”Tack, Masken - jag fortsätter”

SSK:s backveteran efter succén i kvalet: Jag kan spela i fem år till

HOCKEY

SÖDERTÄLJE

Anrika Södertälje SK är på väg mot elitserien igen.

Det gläder fansen - och inte minst spelarna.

- Tack, "Masken"! Jag kan utan problem fortsätta i fem år till, säger lagkaptenen Stefan Jonsson, 35, och skrattar.

Foto: BJÖRN LINDAHL
I FINRUMMET? Stefan Jonsson var med och vann guld med Södertälje redan 1985. Nu är han på väg att ta klubben tillbaka till hockeyns finrum.

Södertälje är vårens gäng i Hockey-Sverige.

Laget höll sånär på att missa superallsvenskan. Först i den sista omgången, den 7 januari, säkrade Södertälje avancemang.

3-2-segern i Sundsvall blev vändningen.

Laget vann överraskande superallsvenskan och SSK leder just nu kvalserien, tre poäng före Björklöven.

Två lag går upp i elitserien.

- Målet är givetvis att spela där nästa år och visst, det ser bra ut. Men man måste komma ihåg att bara halva serien är spelad, säger Stefan Jonsson.

Försökte lägga av

Backklippan lade av 1999 efter sju framgångsrika år i Luleå. I stället fick han jobb som marknadsansvarig i moderklubben Södertälje.

- Jag var less helt enkelt. Tanken var att gå vidare i livet, men suget blev för stort, säger Stefan Jonsson.

Han övertalades att fortsätta och är nu inne på sin andra säsong i klubben efter hemkomsten.

Tidigare har han gjort tio säsonger i Södertälje SK. Stefan Jonsson debuterade i A-laget redan 1983, var med om att vinna SM-guld 1985 och föll ur elitserien med klubben 1992.

- Man har hängt med ett tag och som det känns nu kan jag fortsätta i många år till. Hockey är min passion här i livet och varför ska man då lägga av? frågar sig 35-åringen.

Leder sitt lag

Han har haft problem med en knäskada i vinter och bara spelat 20 matcher. Men nu är han tillbaka - lagom till slutspurten. I går var Stefan Jonsson som vanligt nyttig i det defensiva arbetet. Han är en ledargestalt och pådrivare i laget.

- Vi har ett härligt go i laget och vi mal sönder motståndarna. Men jag är inte förvånad, före jul spelade vi under våran kapacitet. Nu spelar vi som vi ska göra, säger Stefan Jonsson.

Livet leker för Södertälje SK - och för den 35-årige backveteranen, som tackar Leksands Anders "Masken" Carlsson för att han fortfarande spelar.

- Nu behöver man inte skämmas. Han visar att jag har många roliga hockeyår framför mig, säger Stefan Jonsson och skrattar.

Nästa år kan SSK-backen vara tillbaka i elitserien.

En serie han lämnade 1999 för att lägga av - trodde han.

Det svänger om Södertälje SK

Patrik Thornéus