Fördel, Södertälje

Elitserien nära, men ingen vågar jubla: Det är långt kvar…

HOCKEY

För att prata Björn Borg-språk: Det är fördel Södertälje.

Laget har greppet om kvalserien och därmed elitserien nästa år.

– Nja, det är långt kvar. Vi tar en match i taget, säger SSK-tränaren Hans Särkijärvi och skruvar på sig samtidigt som han får ur sig klyschan.

Foto: HENRY LUNDHOLM
Södertälje jublar efter en ny seger - elitserien kommer allt närmare.

5–2 mot Hammarby på svårspelade Johanneshov i går kväll. Nu har Södertälje sex poäng till godo ned till missad elitserieplats och endast tolv poäng finns kvar att spela om.

Lägg därtill att Södertälje har slagpåsen Oskarshamn kvar att möta så förstår man att laget är mycket nära en plats i elitserien nästa år.

SSK tar inte ut elitserien i förtur

Ingen i Södertälje vill dock ta ut något i förskott.

– Vi har varit med förr. Det kan vända så snabbt och ser man i spelschemat så har vi faktiskt både Leksand och Björklöven kvar att möta – på bortaplan, säger Hans Särkijärvi.

I går mot Hammarby hade laget återigen det där lilla extra flytet som ett vinnande lag har.

Kim Cannerheims 2–3 kom när endast 55 sekunder återstod av andra perioden. Ett mycket psykologiskt viktigt mål som lite av punkterade matchen.

Gladast i Södertälje var annars David Svee. Han hör hemma i fjärdekedjan, eller Knatte–, Fnatte– och Tjatte-trion, som den kallas. Kedjan spelar endast fyra till fem byten varje match och deras uppgift är att avlasta när de andra kedjeformationerna är slitna.

– Kedjan är jätteviktig för laget, påpekar Särkijärvi.

”Mitt livs roligaste mål”

21-årige Svee gjorde 2–5. Snabb pass från Mattias Carlsson och en kanon upp i nättaket.

– Mitt livs roligaste mål. Vår målvakt, Roffe Wanhainen, tipsade om att skjuta högt på Hammarbys målvakt Jocke Persson och det gick ju bra, säger Svee och skiner upp.

Går Södertälje till elitserien?

– Jag tror det. Det blir vi och Leksand, säger han.

Det är 2–0 i set och i alla fall 3–0 i tredje set till laget. Södertäljesonen Björn Borg hade inte missat att ta tredje set. Förmodligen gör inte Borgs favoritlag det heller.

Tomas Ros