Mannen med den gyllene pipan

Mitt under domarkriget stiger Ulf Rådbjer in i SM-finalen: Det ska bli kul

HOCKEY

Han är domarjäveln som alla älskar.

Ulf Rådbjer, 41 – mannen med den gyllene pipan.

Mitt i domarkriget hoppar han nu in i SM-finalen mellan Färjestad och Djurgården.

– Men det ska bara bli kul. Jag älskar det här jobbet, säger han.

Foto: HENRY LUNDHOLM
Ulf Rådbjer - redo att blåsa av.

Kärleken till hockeyn gjorde Ulf Rådbjer till elitseriepelare och landslagsman. Samma kärlek fick honom att fortsätta – som domare.

– Det är ju så. Man vill vara med. Nu är jag 41, men jag får ändå vara med i en SM-final. Det är ett privilegium.

Kärleken till hockeyn gör att han flänger land och rike runt i ett rasande tempo.

Ibland går det f ö r fort.

Han åkte fast för fortkörning i vintras och blev av med körkortet. På väg hem från en hockeymatch i Karlstad – av alla ställen.

Det var därför som den då körkortslöse Rådbjer ofta dömde i Luleå, Malmö och Örnsköldsvik i december och januari. Han fick lämna sin chiptrimmade 250-hästars Saab 9–5 hemma och ta flyget till matcherna.

Dömer flest matcher av alla i slutspelet

– Jag gillar den bilen, men det suger ju i gasfoten.

Fortkörningen är en talande bild av Rådbjers vardag. Det går undan.

Det måste det göra för att han ska hinna döma 40–45 grundseriematcher på en säsong och flest matcher av alla i slutspelet.

Han har ju ett civilt jobb också, som polis. Rådbjer har sett det mesta av livets baksida i jobbet som polis. Självmordsoffer, trafikdödade barn, missbruk och misär.

Det svåraste du upplevt?

– Det var när jag var tvungen att åka hem och berätta för en 35-årig mamma med två små barn, att hennes man omkommit i en motorcykelolycka. Det var fruktansvärt tufft. Det är något man helst aldrig vill göra igen.

Med ett så utsatt jobb låter det lite motsägelsefullt att på fritiden dra på sig den randiga tröja alla älskar att hata.

Att åka runt i Hockeysverige och bli utbuad av publiken, få skäll av spelarna och sedan få en avhyvling av den förlorande tränaren i domarrummet efteråt.

Har mordhotats flera gånger

Värst av allt – mordhot från fanatiska fans.

– Ja, det har hänt fyra–fem gånger genom åren. Värst var då min brors fru fick en bukett vita nejlikor, typiska begravningsblommor och ett kort med texten ”Välkommen till Luleå...”. Då hade jag dömt bort ett mål för Luleå i matchen innan, men personen som hotade hade tagit fel på adress. Det är domarjobbets avigsida.

Men man måste nästan ha en lite masochistisk läggning för att utsätta sig för det du gör?

– Ja, det kanske ligger något i det. Men jag ser det som en utmaning, att försöka göra rätt och vara så bra som möjligt. Precis som en spelare. Det är en väldig tillfredsställelse i det.

Men det är naturligtvis ett slitigt liv och Ulf Rådbjer har två kraschade äktenskap bakom sig.

– Jag tror att det delvis beror på att så mycket i mitt liv cirklar kring hockeyn, även om min senaste ex-fru hävdar att det inte är så.

Ulf Rådbjer är en människa det omöjligt går att tycka illa om. Det är väl därför han fått Guldpipan fem år i rad nu, spelarnas eget pris till landets bästa domare.

Men det hindrar inte att han kommer att bli utbuad så fort en Färjestadsspelare faller i kväll.

Då är han bara en vanlig domarjävel igen.

Mats Wennerholm