Jenni hjärnan bakom Färjestads seger

HOCKEY

STOCKHOLM

NHL-klubbarna har ännu inte upptäckt honom.

Djurgården gjorde det definitivt på torsdagen.

Med ett mål och två assist gav Marcel Jenni Färjestad segern med 6-2 (2-1, 3-1, 1-0) i den tredje SM-finalen.

Och en ledning med 2-1 i matchserien.

Foto: Micke Sörensen
Marcel Jenni.

Han har varit en av slutspelshockeyns hetaste spelare, och låg i topp i poängligan med sex mål och nio assist inför torsdagsmatchen.

Men två finalmatcher hade bara gett en assist från schweizaren Marcel Jenni, och det sattes ett frågetecken för målformen.

I onödan.

För på torsdagen visade Jenni, som ännu inte draftats av någon NHL-klubb, att Färjestad inte har någon anledning att bekymra sig. Den smarte och spelskicklige schweizaren var inblandad i det mesta och det bästa av Färjestads spel i Karlstad, och två sekvenser var viktigare än andra:

Avgörande mål

De båda målen avgjorde matchen, men att de letade sig in under just den andra perioden var märkligt. Den delen var Djurgårdens bästa - och Färjestads sämsta - i matchen. Hemmalaget sköt bara fem skott mot Mikael Tellqvist - men tre av dem gick in.

- Det blev ett par konstiga mål där, sade Djurgårdens lagkapten Charles Berglund till Radiosporten i den andra periodpausen.

- Vi var klart bättre. Ändå gjorde de tre mål och vi bara ett - till skillnad från den första perioden där Färjestad dominerade stort men ändå bara hade 2-1.

Backade och bevakade

I den tredje perioden backade Färjestad hem för att bevaka sin ledning. Djurgården försökte att flytta upp spelet, och skapade en del riktigt bra chanser framför FBK-keepern Mikael Gerdén.

Men brände allt.

I stället pricksköt Marko Jantunen in 6-2 bakom Tellqvist efter 13.51.

Vem som stod för förarbetet?

Marcel Jenni.

Tillsammans med kedjekamraterna Jantunen och Jörgen Jönsson var Jenni den största anledningen till Färjestads enkla seger.

Kedjans facit var imponerande, sammanlagt åtta poäng.

Det gav Färjestad ledningen med 2-1 i matcher - och Djurgården en hel del att tänka på.

Jakob Sillén/TT