Gubbarna som ska rädda Leksand kvar

Niklas Eriksson: Självklart ska vi kliva fram när det hettar till

HOCKEY

Gammal är äldst.

Även i Leksand.

Det är gubbarna som ska hålla laget kvar i elitserien.

– Det är ganska självklart att vi ska kliva fram när det hettar till, säger Niklas Eriksson, en av gubbarna.

I dag: Linköping mot Leksand. Vinst för Leksand och Dalarnas stolthet är mycket nära att hålla sig kvar i elitserien.

Förlust – och kvalserien blir en rysare ända fram till sista omgången, då topplagen Leksand och Björklöven möts i Leksand.

Niklas Eriksson, 32, gör sin 13:e säsong i Leksand. Han var bland annat med när laget tvingades kvala för att hålla sig kvar både 1991 och 1992.

– Då var jag ung och behövde kanske inte ta så mycket ansvar. Nu är det annorlunda. Nu är det bland annat jag som ska kliva fram, säger Niklas Eriksson.

Gubbarna har bänkat juniorerna

Under säsongen har Leksand slussat in en rad juniorer – bland annat Lars Jonsson, Jonas Nordqvist och Daniel Widing – och haft en långsiktig satsning.

Nu, i kvalserien, är det nästan på liv och död.

Juniorerna har fått stå tillbaka och ”gubbar” som Anders ”Masken” Carlsson, Robert Burakovsky, Eriksson, Jens Nielsen, Magnus Svensson och Mikael Karlberg har varit i centrum.

– Jensa har varit helt otrolig i kvalserien. Han har gjort mål i varje match, berömmer Niklas Eriksson, som erkänner att säsongen varit arbetsam – både för honom och laget.

– Jag missade ju fyra månader på grund av trassel med ljumskar. Att sitta på läktaren och se laget förlora har varit jobbigt. Att sedan inte kunna hjälpa till har varit ändå mer jobbigt. Lägg därtill att det varit mycket negativt om oss i media, det har inte gjort situationen lättare, säger Eriksson.

Nu har det lossnat för Leksand. 14 mål på de två senaste matcherna och glädjen har till viss del kommit tillbaka i laget.

51 år sedan Leksand var ur storserien

Eriksson är optimist:

– Vi är på gång och vi ska klara av det här. Man vill ju inte bli ihågkommen som en av de som var med och spelade ut Leksand ur elitserien för första gången på 51 år, säger han.

Hur går det i dag?

– Vi vinner. Det blir dock en tät match. Jag drar till med 3–2. Jensa gör i alla fall ett mål, avrundar Niklas Eriksson.

Tomas Ros