Sportbladet granskar triangeldramat i kvalserien till elitserien:

HOCKEY

Linköping

Tabelläget

LHC har bästa utgångsläget inför den avslutande rysaren. Har den andra elitserieplatsen just nu med en poäng tillgodo. Har dock sämre målskillnad än dessa två lag och det räcker inte med två poäng, om Leksand eller Björklöven vinner under ordinarie tid.

Motståndare

Sista omgången:

Södertälje-Linköping

Leksand-Björklöven

Klar fördel av att möta redan elitserieklara Södertälje, som säkert vill vinna, men som kanske inte har den rätta motivationen, eller orken. Efter segern i Umeå sköt spelarna ett gäng champagnekorkar efter matchen. Det blev sent - och blött...

Kvalrutin

LHC har spelat många viktiga matcher. 1991 höll laget på att gå i konkurs, räddades i sista stund, men flyttades ner i division II. Därifrån började laget klättringen och 1999 gick laget upp i elitserien. Flyttades ner ifjol.

Vinnartyper

Mike Helber har varit med länge och har i kvalserien visat att han fortfarande kan. Förre Frölunda-spelaren Peter Berndtsson är också en nyckelspelare med massor av rutin.

Formkurvan

LHC har haft en tung resa. Vann allsvenskan södra enkelt - kanske för enkelt. I superallsvenskan stämde inte spelet och kvalserien började dåligt. Ett tag såg det kört ut. Men sedan började laget rada upp segrar och är i högsta grad med och slåss om en elitserieplats.

Kommentar

Bör kunna klara det, även om laget spelar på bortaplan mot vårens lag i svensk ishockey. Vilja slår klass och redan elitserieklara Södertälje har säkert bränt sitt bästa krut, i alla fall vad gäller motivationen.

Leksand

Tabelläget

Har exakt samma utgångsläge som Björklöven. 17 poäng och +12 i målskillnad. Förlorar Linköping räcker det att Leksand vinner i förlängning eller efter straffläggning mot Björklöven. Förlust eller bara en poäng mot ”Löven” och det är definitivt kört.

Motståndare

Sista omgången:

Södertälje-Linköping

Leksand-Björklöven

Möter Björklöven, som har exakt samma utgångsläge. Det kommer att bli en enorm fight i Leksands ishall och vinnaren har chansen att ta steget upp i elitserien. Laget som lyckas hålla nerverna i styr vinner.

Kvalrutin

Har aldrig varit ur högsta serien i svensk hockey. Senast laget kvalade sig kvar var 1992 nästan tio år sedan. Är inte vana vid situationen och vetskapen om att Leksand står och faller med ishockeyn gör inte situationen lättare.

Vinnartyper

Robert Burakovsky skapar lika ofta rubriker på som utanför isen. Men är det nån som ska lyckas frälsa Leksand är det just han. Hans skott är giftigt.

Formkurvan

Usel form just nu. Uppträder spänt och nervöst och faktiskt är det de mest rutinerade spelarna som sviker. Man ska kunna kräva mer av landslagsmeriterade spelare som Magnus Svensson, Per Löfström och Janne Huokko.

Kommentar

Tyvärr, en era kan vara över på lördag. Faktiskt talar det mesta för det. Det räcker inte med att slå Björklöven - vilket i sig blir svårt - utan Leksand måste också hoppas på att Södertälje tar poäng av Linköping.

Björklöven

Tabelläget

Lyckades bara ta en poäng i går mot SSK och har nu samma poäng och samma målskillnad som Leksand. Förlorar Linköping räcker det att Björklöven vinner i förlängning eller efter straffar mot Leksand.

Motståndare

Sista omgången:

Södertälje-Linköping

Leksand-Björklöven

Möter elitseriekollegan Leksand, som har fördel av hemmaplan. Å andra sidan kan ett fullsatt Leksands ishall också bli en mardröm för hemmalaget. Laget som har nerverna under kontroll vinner.

Kvalrutin

Björklöven har åkt jojo mellan allsvenskan och elitserien de senaste åren. Spelarna har varit med förr, både vid avancemang och degradering, och vet hur det är att spela ”måstematcher”. Har klart fördel i det avseendet.

Vinnartyper

Alexander Beliavski har kommit att bli Mr Björklöven. En av elitseriens vassaste poänggörarna. Besitter en oerhörd kapacitet och rutin. Han kan avgöra hela rysaren.

Formkurvan

Åkte ur elitserien och har varit upp och ner i kvalserien. Vann hemma mot Linköping med 7-2, men laget tappade poäng borta mot Hammarby, till exempel.

Kommentar

Laget känner säkert också av stundens allvar. Åker laget ner i allsvenskan hamnar klubben i ekonomiska trubbel igen. Men pressen är inte i närheten av den Leksand upplever just nu. Det kan avgöra till Björklövens fördel.