Leksand 14/4 2001, kl 17.15

Degraderingen är ingen katastrof - men Katarina gråter och förstår mig inte alls

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON
TÅRAR AV SORG Många av Leksands fans visade sin känslor öppet efter matchen. En av dem var Katarina Ahlgren, som inte kunde hålla tårarna tillbaka när resultatet var ett faktum.
HOCKEY

LEKSAND

"Tåren är beviset på den äkta kärleken" - om jag nu rätt minns Lord Byrons ord.

Mycken kärlek har slösats över Leksands hockey genom åren, och denna sista dag av 50 år i rad i hockeyns högsta serie fälls det också mången tår inuti Leksands isstadion.

6 229 förhoppningsfulla blir snabbt grymt besvikna.

De flesta tar smällen med fattning - som Tomas Jonsson, Per-Erik Eklund och den 89-årige Gösta Mårtas - men många gråter öppet som vill de frossa ännu mer i sin olycka.

Nu är en degradering till en lägre serie ingen katastrof; inte ens för Leksand.

Tvärtom, med det stöd man har av sin trogna publik, direkt visat efter slutsignalen med de taktfasta rop som tvingade spelarna att ta ett generat farväl:

- Vi ska till-baka! Vi äls-kar Lek-sand!

Katarina Ahlgren, 30, heter en av de gråtande supportrarna; egentligen från Mariestad men leksing sen fem år tillbaka.

Katarina förstår inte alls mitt icke-katastrof-resonemang:

- Leksand betyder allt för mej, och nu gör det ont i hela kroppen. I kväll kan jag bara gråta.

- Pucken har inte studsat vår väg. Vi har haft otur hela säsongen"

"Vi har spelat bländande"

Då låter hon plötsligt som leksingarnas tränare Christer Abrahamsson som under presskonferensen säger något som får alla närvarande att studsa till:

- Det har varit tungt hela kvalet, men stundtals har vi spelat bländande ishockey.

Bländande?

Det låter inte trovärdigt om ett lag som i kvalserien inte kunnat besegra någon av sina tre huvudkonkurrenter under ordinarie speltid.

Facit: mot Björklöven en förlust och en strafförlust, mot Linköping en förlust och en straffvinst, mot Södertälje en förlust och en övertidsvinst.

Inte bara lilla ortens lag

Ingen i Hockey-Sverige vill att Leksand ska åka ur - "Elitserien behöver Leksand mer än vad Leksand behöver elitserien" brukar man säga - men här är fakta på att Leksand 2001 inte har ett lag värdigt vår högsta serie.

I Leksands kommun bodde vid förra årsskiftet

15 368 invånare, i själva huvudorten 8 000 - exceptionella siffror för ett lag i elitserien.

Men nu är Leksand inte bara den lilla ortens lag.

Kulturgeografen Hans Aldskogius kunde i en undersökning 1992 dela upp Leksandspubliken geografiskt: 23 procent kom från själva Leksand, 16,4 från Borlänge, 15,3 från Falun, 8,6 från Gagnef, 4,9 från Rättvik, 4,8 från Ludvika osv"

Så snacket om att hela bygden skulle dö bara för att Leksand nu åker ur elitserien verkar något överdrivet.

Klubben får naturligtvis räkna med att tappa sponsorintäkter på fem-sex miljoner, och ett lämpligt sätt att kompensera det vore väl då att reducera löneutgifterna genom att släppa fram några egna produkter i stället för att köpa dyrt utifrån och överbetala gamlingar.

Eller för att citera Åke Strömmer som numera krönikerar på Leksands hemsida: "Några ur PRO:s juniorlag kan man kanske offra nästa år, när dom inte längre kan skylla på Tommy Sandlin för allt jävelskap mellan ösregn och restskatt""

I vinterns trupp på totalt 29 spelare har två man - Jonas Nordquist och tredjemålvakten Jimmy Danielsson - Leksands IF som moderklubb; det gör i procent 6,9.

Övriga Dalarna står för 20,7 procent, övriga Sverige för 48,3 procent och utlandet för 24,1 procent.

När Leksand var som bäst - de fyra SM-gulden togs 1969 och 1973-75 - var motsvarande siffror: från Leksand 39 procent, från övriga Dalarna 50 procent, från övriga Sverige 11 procent, från utlandet noll.

Både A- och B-juniorer har gått långt i SM-slutspelen både i vinter och förra vintern - nog finns det ungt folk att ta av.

Tränarna realister

Till sist roar jag mej med att gå tillbaka och kolla vad experterna trodde innan elitserien startade i höstas.

Av 69 experter i HOCKEY var det faktiskt facktidningens egen Hasse Andersson som trodde mest på Leksand med en tredjeplats.

Dala-Demokratens Bengt Pettersson tippade sexa och SM-guld, Borlänge Tidnings Carl-Johan Goth tippade åtta medan Falu Kurirens Thomas Lind och Anders Norin hade Leksand åtta resp nia. Detta är i samma tidning som Leksands dåvarande tränare Tommy Sandlin säger:

- Vi håller inte elitserieklass.

Och som Björklövens John Slettvoll säger:

- Realistiskt kan jag inte se vilka två lag vi ska kunna ha efter oss.

Realistiskt var ordet.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM