Ny stormatch av Mats Sundin i natt

Toronto har kopplat greppet om Ontario

HOCKEY

TORONTO

Toronto gjorde det igen.

Efter 3–0 mot Ottawa i natt har Mats Sundins Toronto 2–0 i matcher mot favoriterna.

Och ”Slaget om Ontario” ser ut att vara avgjort.

Foto: REUTERS
TVÄRSTOPP FÖR SENATORERNA Torontos målvakt Curtis Joseph har spikat igen sin kasse. I natt höll han nollan igen i slutspelsserien mot Ottawa.

Mats Sundin hade en assist till Torontos 2–0 och storspelade precis som i första matchen, då han avgjorde på egen hand med matchens enda mål 10.49 in i sudden death.

Ledningsmål av Berezin

Sudden vann de viktiga tekningarna, han jobbade och slet och kunde med lite tur ha gjort mål då han bröt igenom i andra perioden och fick ett friläge.

Toronto fick ett tidigt ledningsmål då ryssen Sergej Berezin gav laget ledningen med ett skott mellan benen på ottawamålvakten Patrick Lalime knappa tre minuter in i första perioden.

I den andra bjöd Sudden på en strålande uppvisning, då han pressade sig runt Ottawas mål, men den gången lyckades Lalime få klubban på pucken. Men Suddens kedjekompis Gary Roberts snappade upp pucken och kunde med lite tur få in den bakom Lalime, sedan en pass fastnat på en av Ottawas backar.

3–0 kom i tredje perioden av samme Roberts, som utnyttjade en felpass bakom mål och tog köksvägen för andra gången i matchen.

Sudden och målvakten Curtis Joseph var ansedda som Torontos enda hopp inför slutspelet och de har verkligen levt upp till alla förväntn ingar.

Joseph - en dubbelnolla

Curtis Joseph har hållit nollan två slutspelsmatcher i rad nu, dessutom på bortaplan och är nu bara tre hållna nollor från Clint Bendicts och Patrick Roys delade rekord på femton nollor i slutspelssammanhang.

– Men att vi vunnit två raka är inte bara min förtjänst. Hela försvarsspelet har varit lysande. Jag har fått all den hjälp jag kan begära, sa Joseph efter matchen.

Mats Sundin har klart överglänst Ottawas ryska stjärna Alexei Yashin, som nu spelat åtta raka slutspelsmatcher utan att göra en enda poäng.

Att Toronto leder med 2–0 i matcher är slutspelets största knall hittills.

Hemmaplan för Toronto

Nu flyttar ”Slaget om Ontario” till Toronto för två raka matcher och vinner Sudden & Co på hemmaplan kan serien vara avgjord på rekordtid.

Utskällda Toronto lyckades ordna slutspelsplatsen först i näst sista grundomgången via 1–0 borta mot Chicago och blev sjua till slut.

Ottawa slogs om seriesegern i Eastern Conference mot regerande Stanley Cup-mästarna New Jersey Devils ända in på mållinjen.

Blir Ottawa utslagna är lagets svenskan Daniel Alfredsson, Magnus Arvedson, Andreas Dackell och Ricard Persson tillgängliga för VM-spel.

Arvedson dras med en ljumskskada och gjorde comeback i natt, men fick kliva av under matchen.

Mats Wennerholm