Frölunda nära drömvärvning

Göteborgs-
klubben erbjuder Peltonen tre miljoner: Jag kan tänka mig att återvända

HOCKEY

Västra Frölunda är på väg att göra årets hockeyvärvning.

NHL-meriterade Ville Peltonen har erbjudits en månadslön på 250 000 kronor.

- Vi väntar svar från Ville inom en vecka, säger Frölundas Jan Karlsson.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Ny tränare i form av Conny Evensson och en ny backklippa i Jan-Axel Alavaara.

Nu ska Frölunda även värva en stjärnforward och siktet är inställt på förre Frölundaspelaren Ville Peltonen, som tillhört Nashville de tre senaste säsongerna.

I år har han dock hamnat i kylan och mest spelat för Nashvilles farmarlag i IHL, Milwaukee.

- En sån säsong som jag haft i år vill jag inte vara med om igen. Det är 75 procents chans att jag återvänder till Europa, säger Ville Peltonen.

Parterna har förhandlat

Mycket talar för att det blir Sverige och Göteborg.

- Vi har lagt ett bud på Ville och han står högst upp på önskelistan just nu. I första hand pratar vi om ett ett-årskontrakt, säger Jan Karlsson, som ingår i den sportgrupp som ska forma truppen till nästa säsong.

- Jag har förhandlat med Frölunda, men har inte bestämt mig ännu. Min förra sejour i Göteborg var bra och jag kan mycket väl tänka mig att återvända. Jag siktar på OS nästa år och jag tror att bra spel i Europa ger mig chansen, säger Ville Peltonen.

Men smakar det så kostar det för Frölunda. Jan Karlsson vill inte kommentera några siffror, men säkra källor till Sportbladet gör gällande att finländaren erbjudits en månadslön på smått fantastiska 250 000 kronor, vilket ger en årslön på tre miljoner kronor.

Därmed skulle Peltonen bli Frölundas dyraste spelare hittills och få en lön i paritet med Tomas Sandströms i Malmö IF, Jörgen Jönssons i Färjestad samt Mikael Renbergs i Luleå.

Har Frölunda verkligen råd med Peltonen?

- Ja, vi har sanerat ekonomin och den gångna säsongen gick vi fem miljoner kronor plus, säger Jan Karlsson.

Flera dyra spelare försvinner

Lägg därtill att Frölundas lönebörda till nästa säsong lindrats i och med att "dyra" spelare som Stefan Larsson, Håkan Algotsson, Pat Jablonski och Kristian Huselius lämnat klubben.

Frölunda är dock inte den enda klubben som vill ha Peltonens signatur. De tre Helsingforsklubbarna IFK Helsingfors, Jokerit och Blues samt en klubb i Schweiz har visat intresse.

Finländaren har en mycket bra säsong bakom sig, trots att han inte fått spela för Nashville i NHL. På 51 matcher med Milwaukee har han gjort 59 poäng och leder lagets interna poängliga. Han har även utsetts till månadens lirare i IHL i mars och begåvats med smeknamnet "Pelty Power" av fansen.

I vinter kan det vara dags för elitserieklubbarna att känna på "Pelty Power". Sist han var i Frölunda vann han elitseriens poängliga.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM