”Ett VM-guld är inte så viktigt”

Tre Kronors nya giv: hellre kul än bra

HOCKEY

JÖNKÖPING

Tre Kronors general manager Anders Hedberg pratar inte om VM-guld.

Snarare om att spela rolig ishockey.

- Att ta guld i Tyskland är inte det viktigaste, säger han.

Foto: MATS STRAND
Anders Hedberg kan räkna med flera proffsförstärkningar i truppen.

En ny tid är här. Borta är det defensiva tänkandet, den extrema systemishockeyn och framförallt: förbundsordföranden Rickard Fagerlunds ständiga krav på VM-guld.

Anders Hedberg resonerar annorlunda.

- Vi hade oerhörda framgångar på 90-talet, men till vilket pris? Jo, vi tappade massor av talanger på grund av att vi spelade så strikt och så tråkigt, säger han.

Dagens landslagsledning har en annan filosofi och det börjar redan ge resultat, konstaterar Tre Kronors general manager.

- Vi har blivit mycket roligare, men man kan inte begära att allt går på en gång. Nej, vi är inne i en omställningsperiod och sånt tar tid, säger Anders Hedberg.

Trea? Jodå, det duger...

VM-turneringen i Tyskland blir det första riktiga testet för nya Tre Kronor och målsättningen behöver nödvändigtvis inte vara guld.

- Samtidigt är en femteplats ingenting vi är nöjda med, säger Hedberg.

En tredjeplats, då?

- Ja, det är inget misslyckande som jag ser det. Men man behöver inte vara så resultatfixerad. För oss gäller det att trygga återväxten i svensk ishockey och jag tror vi gör det genom att bjuda på oss själva.

Anders Hedberg hoppas få draghjälp av fler NHL-proffs i sin marknadsföringskampanj.

I går mot Finland fanns Per-Johan Axelsson, Boston, och Kim Johnsson, New York Rangers med på isen. Tampa-proffset Fredrik Modin vilade på grund av en lättare höftskada.

Nå, vilka proffs vill du ha, Hedberg?

I natt blev Vancouver-svenskarna Henrik Sedin, Daniel Sedin och Mattias Öhlund ha blivit VM-klara. Liksom Ottawas Daniel Alfredsson.

När kan dom dyka upp?

- Alla som håller på med idrott vet att det tar några dagar att smälta en förlust, så vi har inte för avsikt att stressa på NHL-spelarna. Nej, istället ska vi försöka hitta en lösning som passar alla.

2-2 mot Finland var den spelmässigt bästa träningsmatchen Tre Kronor spelat hittills.

- Det var en härlig match, där båda lagen bjöd på sig själva, säger han.

Det räcker för Anders Hedberg - även i VM.

Patrik Thornéus