Han nobbar alla elitserieklubbar

Hammarbys 19-åriga jättelöfte: Pengar är inget för mig

HOCKEY

Han är liraren som alla vill ha - men ingen får.

Hammarbys Andreas Holmqvist nobbar

samtliga 12 elitserielag och stannar i allsvenskan.

- Pengar är ingenting för mig, säger 19-åringen.

Foto: Benjamin Thorén
Nobbar anbud Hammarbys talang Andreas Holmqvist föredrar istid framför pengar.

Hammarby överraskade alla i Hockeysverige den gångna säsongen. Först gick laget till superallsvenskan och sedan till kvalserien. En av anledningarna till lagets starka säsong var de duktiga juniorerna Tim Eriksson, Martin Samuelsson och Andreas Holmqvist.

Jagade byten

Trion har varit jagade byten för elitserielagen och mest eftertraktad har storvuxna backen Andreas Holmqvist varit, trots att han inför den gångna säsongen aldrig varit aktuell för varken tv-pucken eller något landslag.

- Samtliga elitserielag har visat intresse, säger Hammarbys ordförande Stefan Öström.

Holmqvist, som just nu befinner sig på semester i Toronto, har övervägt buden och i går bestämde han sig definitivt.

- Jag blir kvar i Hammarby.

Varför?

- Känns bäst. Är garanterad speltid och så trivs jag jättebra med tränarna Janne Järlefeldt och Daniel Broberg, säger han.

Du hade mer än dubblat lönen i elitserien.

- Pengar är inte allt. Det viktigaste är att jag blir en bättre hockeyspelare och det blir jag i Hammarby, säger han via mobiltelefon från Toronto.

Brodern "försvann"

En stor anledning till Andreas beslut är hans bror Mikael Holmqvist. Mikael valde att i tidig ålder lämna Hammarby för spel i elitserien och försvann bort totalt. I dag är Mikael en ganska anonym spelare i finska elitserien.

- Visst har jag pratat med brorsan om framtiden och att det gick som det gick för honom har påverkat mig, säger Andreas som lovat Hammarby att i alla fall spela nästa säsong för laget.

- Sedan måste jag till eliten och förhoppningsvis blir det med Hammarby.

Hammarbys tränare Janne Järlefeldt är av förståeliga skäl mycket nöjd med Andreas beslut. Och han lovordar även Andreas hockeyframtid.

På besök i Toronto

- Andreas är en kommande NHL-spelare, om han själv vill. Han är stor, rörlig, bra spelsinne och har bra händer, men måste bygga på sig lite mer muskler om han ska bli bättre. Det ska vi hjälpa honom med, säger Järlefeldt.

Andreas är inte draftad av något NHL-lag, men enligt hans agent Björn Rockström är intresset även från andra sidan Atlanten stort.

- Så vitt jag vet har alla NHL-lag koll på Andreas och han kommer att gå högt i draften i sommar. Runt tredje rundan tror jag, säger Rockström.

Nästa gång som Andreas är i Toronto kanske det inte är på semester utan som hockeyspelare i NHL.

Här är fler heta talanger i Hockeysverige

Fler heta talanger i Hockeysverige

Tomas Ros