Washington och Detroit utslagna

Nya svenskar till VM?

HOCKEY

Detroit och Washington åkte ur Stanley Cup i natt.

Vilket öppnar för ett superlandslag med Nicklas Lidström, Calle Johansson och Ulf Dahlén i VM.

- Ingenting är klart ännu, men visst blir det blir några telefonsamtal, säger Tre Kronors general manager Anders Hedberg till aftonbladet.se.

Nicklas Lidström, Ulf Dahlén, Calle Johansson och Tomas Holmström - alla utslagna ur Stanley Cup.

Los Angeles fullbordade i natt det alla trodde var omöjligt - att slå ut Detroit redan i första omgången av Stanley Cup.

Kings kom tillbaka från 0-2 i matcher, vann fyra raka och är nu vidare för första gången sedan 1993.

Peter Forsbergs gamle lagkamrat Adam Deadmarsh blev stor matchhjälte när han 4.48 in i sudden death satte en retur bakom Chris Osgood i Detroitmålet och fastställde slutresultatet 3-2.

Nu väntar ett möte mellan just Deadmarsh och Forsberg - Los Angeles får ta sig an Colorado i nästa omgång.

Detroit, en av favoriterna till årets Stanley Cup, har inte åkt ur slutspelet så här tidigt sedan 1994 - den gången stod San Jose för skrällen.

Pittsburgh vidare - efter övertid

I Pittsburgh lyckades till slut Mario Lemieux och storspelande Johan Hedberg knyta till säcken mot Washington - men det behövdes övertid igen.

Calle Johansson snuvade först hemmalaget på segern. Med 2.40 kvar av ordinarie tid kvitterade svensken till 3-3, men det räckte inte för att tvinga fram en sjunde match.

13 minuter in i fjärde perioden stal Martin Straka pucken från Sergei Gonchar, lurade målvakten Olaf Kolzig med ett högt skott - och Pittsburgh var vidare.

Johan Hedberg gjorde en bra match igen och stoppade 28 puckar. Nu blir det en ordentlig målvaktsduell för svensken i nästa omgång. Då väntar Buffalo och Dominik Hasek.

Ingen Holmström i VM

För Tre Kronors del betyder nattens resultat att tre nya spelare blir VM-aktuella: Nicklas Lidström från Detroit, Calle Johansson och Ulf Dahlén från Washington.

Tomas Holmström har problem med ett knä, och skulle han bli tillfrågad om VM-spel tackar han nej.

- Jag har en knäskada och har fått rådet av Red Wings läkare att inte spela VM, vilket jag tänker lyda, säger Tomas Holmström till nHockeyReport.com.

”Grabbarna har väl knappt hunnit duscha”

Om de andra svenskarna kommer att dyka upp i Tre Kronor är fortfarande en öppen affär.

- Grabbarna har väl knappt hunnit duscha klart ännu, säger Anders Hedberg när aftonbladet.se frågar om han hunnit prata med de tre.

- Vi har pratat med alla under säsongen. Under slutspelet får vi inte ha någon kontakt med spelarna, men visst blir det blir några telefonsamtal nu.

Den kanske mest efterlängtade förstärkningen, backveteranen Nicklas Lidström, vill vänta med VM-beskedet.

- Jag behöver fundera några dagar, säger han till nHockeyReport.com efter nattens förlust.

Anders Bäckström

ARTIKELN HANDLAR OM