Här ska Tre Kronor fira guldet

Renberg: Drömmen är att få uppleva det en gång till

HOCKEY

18 maj 1998.

Tre Kronor anländer till Stockholm efter VM-guldet i Zürich och hyllas av 70 000 fans.

- Jag vill uppleva det en gång till. Sedan, när jag står där uppe igen, vill jag frysa tiden för alltid, säger Mikael Renberg och blickar ut över Sergels torg.

Foto: MATS STRAND
ETT OUTPLÅNLIGT MINNE Mikael Renberg glömmer aldrig den där dagen i maj för tre år sedan. Uppemot 70 000 jublande fans tog emot kronorna på Sergels torg. Dags för repris?

Mikael Renberg står på exakt samma ställe som den där varma vårdagen - för nästan tre år sedan - när han, Foppa, Sudden och de övriga guldhjältarna hyllades efter VM-guldet i Schweiz.

Platsen är Sergels torg - Tre Kronors festplats, fansens högborg och kanske den plats svenska folket framförallt förknippar med framgång.

"Det var helt enormt"

70 000 kom 1998 för att visa sin beundran över landslagets insatser i VM-turneringen.

- När vi damp ner på Arlanda gissade vi att det skulle bli en del hyllningar, men" Inte så, det var enormt. Redan när vi lämnade flygplatsen började vi förstå vad som väntade oss. Bilar stannade och tutade, människor skrek"

Det är ett kärt återseende. Tre Kronors assisterande lagkapten tittar länge, länge ut över den tomma "plattan".

Och minns den fantastiska majdagen.

- Så länge jag lever kommer jag att hålla det här som en speciell plats. Efter guldet har jag varit här flera gånger och bara gått. Man ryser när man tänker tillbaka, säger Mikael Renberg.

Ishockey förenar och kanske framförallt, det berör folk. Som ung grabb satt Mikael Renberg själv framför tv:n hemma i Piteå och såg Tre Kronor spela.

- 1987 till exempel, när vi vann guld. Jag kommer så väl ihåg hur jag satt och tittade på matchen, njöt av jublet efteråt och såg på hur dom sprutade champagne på varandra. Då bestämde jag mig, jag ville också vara med. Samma kväll gick jag ut ensam och spelade landhockey.

- Jag slet i flera timmar och drömde mig bort. Men att det skulle sluta så här, det trodde jag uppriktigt sagt aldrig, säger Mikael Renberg och rycker på axlarna.

Trots sina egna upplevelser som tv-tittare har han svårt att förstå intresset kring ishockeyn, hur stor genomslagskraft sporten har.

- Efter av vi slog ut Modo i SM-slutspelet kom det fram 80-åriga tanter och frågade om vägen för guld var öppen" Vad säger man?

- Det är fruktansvärt roligt och framförallt få förunnat. Jag är så otroligt glad över att jag är utvald, att jag får ha mitt största intresse som jobb, att jag kan göra någon annan glad"

Finns det inga nackdelar, då?

- Ja, att man ständigt går omkring med dåligt samvete, men jag är säkert inte ensam, många pappor känner nog likadant. Men jag tar tillbaka det jag förlorar under vintern när jag är ledig på sommaren. Direkt efter VM åker jag, lilla Emmy, mamma och pappa på en solresa till Kreta. Ska bli jätteskönt.

Oförglömliga minnen

I dag lyfter Tre Kronor mot VM i Tyskland.

Mikael Renberg har tillhört de framgångsrikaste hockeyspelarna i Sverige i nästan ett årtionde, men han har han bara spelat två VM-turneringar. Första gjorde han 1993 och så 1998"

Guldet i Schweiz, hans första stora seger i karriären och året då Tre Kronor senast fick lyfta VM-trofén.

- Det största ögonblicket, förutom Sergels torg, var när Sundin höjde bucklan i skyn. Så jävla skönt, säger Mikael Renberg.

- Sedan har jag ett minne som jag heller aldrig glömmer från finalmatchen. Det var några sekunder kvar och backen Jan Mertzig kom fram till mig och sa att det var klart. Då blev jag fruktansvärt förbannad på honom, minns jag. Jag skällde ut Mertzig. I hockey kunde ju allt hända"

Mikael Renberg skrattar.

Vill ha repris den 14 maj

Som förstagångsvinnare är det inte lätt.

- Men man får aldrig nog. Jag vill vinna, alltid. Och jag vet att chansen finns den här gången också.

- Årets Tre Kronor har så många bra spelare att det kan sluta i guld. Men man kan aldrig vara säker, det kan gå åt skogen också.

Marginalerna är oerhört små och Mikael Renberg konstaterar att den värsta fienden sitter i huvudet på spelarna.

- Man får inte vara rädd för att förlora. Hur bra man än är får man absolut inte frukta en förlust. Tänker man så är det lika bra att lägga av. Då går det inte att vinna heller, säger han.

Vinner Tre Kronor VM-guld landar hjältarna på Arlanda den 14 maj och sedan blir det busstransport till Sergels torg.

- Det skulle vara en dröm. Jag vill uppleva det en gång till.

Sergels torg – en festplats

Patrik Thornéus