Renberg: Jag vill spela i NHL igen

Tre Kronor-stjärnan har tänkt om - lämnar Luleå & elitserien efter VM

HOCKEY

Mikael Renberg har ändrat sig.

Nu vill han bli proffs igen och det mesta talar för att han spelar i NHL nästa säsong.

- Ordnar det sig bara socialt sticker jag, säger Mikael Renberg till Sportbladet.

Foto: MATS STRAND
PROFFS IGEN När han återvände till Luleå och elitserien var det årets mest uppmärksammade svenska spelaraffär. Men nu är Mikael Renberg på väg tillbaka till hetluften i NHL igen.

Det handlar om en helomvändning. Så sent som inför SM-slutspelet envisades Luleå Hockeys Mikael Renberg med att dementera alla NHL-rykten.

Och det var sant - då.

- Jag har ändrat mig och det måste man ha rätt att få göra. Under säsongen har jag funderat och kommit fram till att jag fortfarande vill spela i världens bästa hockeyliga, säger Mikael Renberg.

Han pratar om abstinens - om suget att få göra ytterligare ett par NHL-säsonger.

"Man har längtat för mycket"

- Hur konstigt det än låter så har jag inte kunnat titta på NHL-matcher på tv i vinter. Man har längtat alldeles för mycket, säger han.

I dag - efter matchen mot Ukraina - ska Mikael Renberg träffa sin agent Don Meehan i VM-staden Köln och då kommer han att få reda på vilka alternativ han har i höst.

- Jag vet inte så mycket just nu. Senast spelade jag i Phoenix och jag har inte en aning om dom vill ha mig, eller om klubben är beredd att sälja mig vidare. Det enda Don Meehan sa när vi talades vid i telefon var att han hade en del att berätta, säger Mikael Renberg.

Är det pengarna som lockar?

- Nej, inte i det här fallet. Pengar är i och för sig viktigt, men för mig handlar det om att jag vill spela där alla de bästa spelar. NHL är fortfarande nummer ett och när man fortfarande har chansen att mäta sig med dom största spelarna vill man givetvis göra det.

Vad säger Luleå?

- Jag har hela tiden varit jävligt öppen mot klubben och dom vet hur jag resonerar. Dom är införstådda i hur jag tänker.

Men det finns ett men. Mikael Renberg flyttade hem inför den här säsongen, eftersom han ville vara nära dottern Emmy, 4.

Den sociala biten måste fungera

- Fortfarande vet jag inte hur jag ska lösa den frågan. Det är ju svårt att ha delad vårdnad om man bor så långt ifrån varandra. Nej, det är en sak som jag måste fundera över, säger han.

Hur har du tänkt dig?

- Vet inte, inte än. Men efter VM ska jag sätta mig ner och se vilka alternativ som finns. Fungerar det inte socialt kan jag inte flytta, allt hänger på det. På nåt sätt kanske det går att ordna, det hoppas jag i alla fall.

Återvänder Mikael Renberg till NHL blir det ett stort bakslag för Luleå Hockey, som när han återvände till Sverige skrev ett femårskontrakt med 28-åringen.

Ett kontrakt som gjort honom till Sveriges bäst betalde ishockeyspelare.

Svenskarna som är mest aktuella för NHL

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM