Nu platsar Jarmo Myllys inte ens på Finlands reservbänk

”Klart att det är jobbigt att sitta på läktaren”

HOCKEY

KÖLN

Finlands målvakt Jarmo Myllys gör sin sjunde VM-turnering. Men åldern börjar ta ut sin rätt.

I Köln är 35-åringen tredjemålvakt.

- Klart att det är jobbigt att sitta på läktaren. Men det är bara att acceptera, vi har två målvakter som är bättre, säger han.

ENSAM MED SINA TANKAR Jarmo Myllys, 35, platsar inte ens på Finlands reservbänk under VM. Nej, den gamle Luleåhjälten får vackert sitta på läktaren mot Tre Kronor i kväll. Men sluta i landslaget? Nej, Myllys drömmer om OS nästa år...

Legendförklarad i Luleå - och i landslaget. Jarmo Myllys har en fantastisk karriär bakom sig, men nu börjar yngre förmågor ta över. I Köln delar förre AIK-spelaren Miikka Kiprusoff och Pasi Nurminen på målvatsjobbet. Jarmo Myllys är på plats ifall nån av dem skulle bli skadad.

På träningen är han sist av isen.

- Måste passa på att få istid. Det här är enda chansen. Tror aldrig jag tränat så mycket som här i Köln, säger Jarmo Myllys och skrattar.

"VM i Sverige blir profillöst"

Han har accepterat sin roll. Petad, men ändå glad över att få tillhöra Finlands folkkäraste landslag.

- Herregud, att bara få vara här är en ära och sedan sneglar jag lite mot nästa år. Det skulle vara fantastiskt att avsluta sin karriär med ett OS till, säger Myllys.

- Men det här blir mitt sista VM. Nästa år går VM i Sverige och det tror jag kommer att bli en ganska profillös turnering. Vem bryr sig om VM när OS just har avgjorts? Nej, Köln-VM blir mitt sista.

Flyttar - för att tända igen

Han hoppas att flytten från Luleå Hockey till finska Espoo Blues ska bli den nytändning han behöver för att åter kunna regera mellan stolparna i det finska landslaget.

- Jag vet att jag fortfarande kan. Det gäller bara att visa det. Säsongen som kommer blir oerhört viktig, säger Jarmo Myllys.

I dag väntar Sverige - en match 35-årigen hade velat spela.

- Att möta Tre Kronor är alltid speciellt. Det är så mycket mer än bara en vanlig match. Prestige, kanske är ett bra ord.

Vad tror du om matchen?

- Sverige är starkt. Många bra spelare från NHL har kommit och sedan har dom ju Salo i målet. Han är fruktansvärt duktig.

Jarmo Myllys är på strålande humör och ser ut att trivas med livet som tredjemålvakt.

...men bland media är han fortfarande het

Hans plats är på läktaren.

- Ja, och så kommer det nog att bli hela turneringen.

Sist av alla lämnar han Köln Arena efter träningen. Mediaintresset för Jarmo Myllys är fortfarande stort och han pratar länge, länge med journalister efteråt.

Mannen bakom masken är het trots allt.

Myllys rankar sina tre roligaste Sverige-matcher

Patrik Thornéus