Nu siktar Hardy på ett nytt guld

”Misslyckas vi kommer alla glömma att vi har gjort en bra säsong”

HOCKEY

KÖLN

Svensk hockey skriker efter en framgång internationellt.

Därför är kvällens VM-kvartsfinal mot Ryssland en ödesmatch.

Blir det förlust kan vi sammanfatta det svartaste året någonsin i svensk hockeyhistoria.

Nu ligger allt i händerna på tränaren Hardy Nilsson - ett nytt mästarprov.

Foto: ANDREAS HILLERGREN
Hardy Nilsson har nio mästartitlar som spelare och tränare - men ännu ingen i internationella sammanhang. Dags nu i VM?

Det är först mot ryssarna som Hardys fingertoppskänsla ställs på prov.

Hardy har varit en av Sveriges framgångsrikaste guldtränare på klubbnivå, nu senast med två raka guld som coach för Djurgården.

Men internationellt kan han bara skryta med några månader som schweizisk förbundskapten (han fick sparken efter en konflikt) och en sjundeplats från VM i S:t Petersburg i fjol.

Då hade han i och för sig ingen chans att forma laget efter eget huvud.

"Vi har gjort en bra säsong"

Det har han haft nu.

- Men det enda jag är rädd för är att vi misslyckas med det jag vet att vi kan. Lyckas vi kommer vi att vinna. Misslyckas vi är det inte mer med det, säger Hardy Nilsson.

- Vi har gjort en bra säsong, men åker vi ut i kvarten kommer naturligtvis det att vara glömt hos de flesta. Då kan man se det som ett misslyckande. Går vi till semi är det okey, går vi till final är det bra och vinner vi är det ännu bättre.

Hardy säger det med viss ironi i rösten.

Men han spelar ett högt spel. Han har medvetet låtit bli att spionera på ryssarna, utan litar helt till Tre Kronors eget spel, en ganska ovanlig inställning hos en tränare.

Fagerlund har tålamod - till 2002

- Men jag har alltid jobbat för att de lag jag haft ska vinna av egen kraft, inte på motståndarnas svaghet. Och det har ju hållit hyggligt hittills.

- Nu har vi en offensiv spelstil och behöver inte bry oss om motståndarnas svagheter. Och har exempelvis deras målvakt några svagheter, så upptäcker spelarna det snabbare än jag.

Svenske förbundsbasen Rickard Fagerlund brukar inte se särskilt milt på misslyckanden. Men vad som skulle hända om Sverige förlorar i kväll vill han inte gå in på.

Förbundsbasen tror på seger

- Nej, det en hypotetisk fråga. Men både Hardy Nilsson och Anders Hedberg har kontrakt över OS och VM år 2002, så man måste ge dem den tiden, säger Fagerlund.

- Ja, det vore definitivt inte bra inför vårt VM på hemmaplan nästa år. Men jag tror att vi vinner, säger förbundsbasen Rickard Fagerlund.

Hardy mästare - både på isen och som tränare

Tre Kronor är världsmästare sju gånger - så har alla titlar bärgats

Mats Wennerholm