Mästargänget som laddar för en repris

Jönsson: Vi vill tillbaka till Sergels torg

HOCKEY

KÖLN

Här är svenskarna som vet hur det känns att bli världsmästare.

Mikael Renberg, Tommy Salo, Christer Olsson, Fredrik Modin, Jörgen Jönsson, Mattias Öhlund och Kim Johnsson var alla med i guldlaget i Zürich 1998.

- Och vi vill tillbaka till Sergels torg, säger de.

Foto: MATS STRAND
GULDKILLAR Jörgen Jönsson, Kim Johnsson, Tommy Salo, Mattias Öhlund, Fredrik Modin, Mikael Renberg och Christer Olsson var alla med i guldlaget i Zürich 1998 - nu siktar de på en repris.

De sju utgör en tredjedel av den svenska truppen och några, som lagkaptenen Jörgen Jönsson, var med både i guldyrans Zürich 1998 och upplevde iskylan i S:t Petersburg efter sjundeplatsen i fjol.

- Och det som hände i fjol vill jag inte vara med om igen, säger Jönsson. Då var det väl inte en människa på Sergels torg.

Mycket påminner om guldet i Zürich 1998

- Men årets lag är bättre än både det 1999 och 2000. Det finns en annan harmoni och glädje i truppen nu. I fjol saknades det. Det var som om några få producerade och några andra bara tittade på.

- Nu berodde det väl också på att VM gick där det gick. S:t Petersburg var ingen höjdare, omgivningarna var trista och man höll sig mest på hotellrummet. Stämningen blev därefter.

Nu är Tre Kronor i ett soligt Köln, där alla stortrivs.

Det är en märkbar skillnad på stämningen i truppen jämfört med S:t Petersburg i fjol.

Det påminner mycket om Zürich, där det var ständiga upptåg och alla hade nära till skratt.

Då fanns naturligvis superstjärnor som Mats Sundin och Peter Forsberg i laget, vilket aldrig lär hända igen i ett VM, men årets VM-lag är mer homogent än på länge.

- Ja, jag tror vi vinner mot ryssarna, säger Jönsson.

Svenskarna är också favoriter hos alla.

"Sverige är bättre än ryssarna"

Leif Boork, som stod i Norges bås då norrmännen fick stryk av ryssarna tidigare i VM, tror också på svensk seger i kvartsfinalen.

- Ja, jag tror att Sverige har en jättechans att gå hela vägen ta hem VM-guldet, säger Boork.

- Sverige har ett bättre lag än ryssarna. Vi spelade jämnt mot dem ända in i tredje perioden då de bara ledde med 1-0, säger Boork.

Mats Wennerholm