21.00 landar guldfrälsaren

TV 3 hyr jetplan för halv miljon - så ska Sudden ta sig till VM-staden

HOCKEY

KÖLN. I dag landar Mats Sundin i VM i Tyskland - i ett privatjet inhyrt av TV 3.

Mats Sundin flyger ensam i en Learjet, mångmiljonärernas och direktörernas favoritplan. En tripp som kostar TV 3 över en halv miljon kronor.

- Men att Sundin kommer är bra för både TV 3 och VM-laget, säger programchefen Staffan Erfors.

Foto: JONAS BILBERG
SUNDIN SVIKER INTE Han har en lång och tuff NHL-säsong bakom sig - men det hindrar inte Torontos lagkapten från att ställa upp i VM. Klockan 15 i morgon spelas den viktiga semifinalen mot Tjeckien och då har Sudden förhoppningsvis kunnat sova en hel natt innan det är dags för spel i VM.

Det var efter Peter Forsbergs mardrömsresa till VM i Zürich 1998 - en resa som efter diverse missöden tog 40 timmar - som TV 3 erbjöd landslagsledningen hjälp om den situationen skulle uppstå igen.

Igår uppstod den.

Det ingen riktigt vågade tro blev verklighet då Tre Kronors general manager Anders Hedbergs mobiltelefon ringde direkt som segern mot Ryssland var klar.

- Jag kommer, sa Sudden.

Då var transporten redan ordnad via TV 3 för att ge Sundin en kunglig resa över Atlanten.

Specialbeställd mat - men gröt på menyn

Han åker redan klockan sex på morgonen lokal tid i Toronto. Då är klockan tolv på dagen hos oss. Efter en mellanlandning för tankning på Island, landar han i VM-staden Hannover nio timmar senare - kl 21 på kvällen lokal tid.

Då har han haft ett helt plan för sig själv, där han kan sova utsträckt i sin fulla längd och där maten är specialbeställd med gröt och annan näringsriktig mat på menyn.

Och han kan behöva sova.

Gårdagen tillbringade han tillsammans med sina deppiga lagkamrater i Toronto och den enda som svarade hemma i lägenheten var flickvännen Tina Fagerström.

- Ja, han kommer att vara borta under hela kvällen, som lagkapten har han ju ett visst ansvar, säger Tina.

Klockan 15 i morgon spelas den viktiga semifinalen mot Tjeckien och då har Sudden förhoppningsvis kunnat sova en hel natt innan det är dags för spel i VM.

Sportbladet pratade med Sudden häromdagen och då märktes det att han följt VM med lite extra intresse.

- Ja, jag har sett Kanada spela. De har sänt två matcher på tv här. Men Sverige har jag inte sett. Jag är nyfiken på det nya spelsystemet. Jag har faktiskt aldrig sett hur de spelar, hur torpedhockeyn fungerar, sa han då.

Anders Hedberg: Jag hade det på känn

Nu blir han själv torped i Hardy Nilssons Tre Kronor.

- Ja, han kommer att få en fri torpedroll, säger Hardy.

General managern Anders Hedberg stod naturligtvis och mös efter segern mot ryssarna. Hans rundresa bland NHL-proffsen gav nästan hundraprocentig utdelning, nu när även Sudden kommer direkt till semifinalen mot Tjeckien.

- Men jag hade det väl på känn, säger Hedberg.

Var det aldrig någon tvekan att plocka in Sudden, så sent i turneringen?

- Nej, inte alls. En sådan spelare säger man inte nej till om han är motiverad, vill komma till VM och är skadefri.

Mats Sundin brukar faktiskt inte tacka nej om han inte har ett giltigt skäl. I fjol valde han att tacka nej till VM i S:t Petersburg, då Toronto åkte ut mot samma New Jersey som i år.

- Men det berodde enbart på att jag skulle komma fram samma morgon som kvartsfinalen spelades, efter en besvärlig flygresa, sa han då vi pratade med honom i Toronto för några veckor sedan.

- Då hade jag varken gjort mig själv eller laget rättvisa. Men jag har alltid sagt att är jag frisk och motiverad, då ställer jag upp.

Titta - med Sundin i laget tar Tre Kronor alltid medalj:

Mats Wennerholm