Sudden har anlänt - det syns på alla i stan

HOCKEY

HANNOVER

Det gnistrar i ögonen på folk här i VM-staden.

Scriptorna på tv väser hest, hockeyjournalisterna är löddriga i mungiporna, motståndarna ställer dunkla frågor, TV 3-direktörerna har ögon som är blanka som på Joakim von Anka.

Varför?

Jo, Sudden är i stan. Mats Sundin har landat och jag kan meddela att han ser mycket sugen ut.

Det blev ett mindre drama när TV 3 ville sätta upp sin feta "trea" bakom Sudden på presskonferensen på flygplatsen men Anders Hedberg meddelade lugnt att även om TV 3 bjudit på flygbiljetten på en halv miljon surt förvärvade reklampengar så var det här hockeyförbundets show.

Nu var det de som skulle sola sig i glansen från svensk hockeys ena superstjärna.

Han kom 21.59, sa några ord i mobiltelefon utan att verka fatta riktigt vad han svarade på till Mats Nyström i tv-sporten och sen svarade han på våra frågor och sa väl om sanningen ska fram inte mycket. Men han hade ju rest länge. 22.20 var det slut.

Suddens mål: fjärde guldet

Jag har en enda anteckning:

-Det är alltid kul att spela i landslaget, det är inte alla som får göra det.

Det var bra sagt. Och sant. Sen sa han också att han knappast vet vad torpedhockey är för nåt och det var väl skönt då att Hardy berättade att det inte blir så himla mycket torpedhockey i dag mot tjeckerna utan, mera vanlig hederlig svensk bonnhockey.

Men Sudden är sugen.

Det förstod man.

Sugen på äran och odödligheten.

Sugen på att spela två sketna matcher, vinna dem och roffa åt sig ett fjärde VM-guld och på att åka hem som kung och frälsare och hyllas av sitt folk som han ju inte träffar så ofta.

Sugen på mera guld.

Hardy Nilsson sa i går att han ska prata med Sudden för att höra om han är trött eller om han orkar spela mycket. Det låter lite löjligt; jag har aldrig i hela mitt liv stött på en hockeyspelare som inte anser att just han ska ha så mycket istid som det bara går.

Sudden åker väl inte runt halva jordklotet för att sitta jetleggad på bänken. Knappast.

Det betyder att han spelar i första kedjan i dag och den ser ut så här:

Mats Sundin spelar med Per-Johan Axelsson och Daniel Alfredsson och det låter ju som en trevlig domedagskedja; det var ju Daniel Alfredsson som tog tag i spelet mot ryssarna och Axelssons spel har varit tryggt defensivt stark. Hardy lullade en del om ifall Sudden kanske ska vara torped eller traditionell center men vem tror att Sudden skulle kunna lära sig ett nytt spelsystem över en natt.

Vi får väl se.

Men när Hardy suger på superkedjan och tänker på Alfredsson och Sudden ihop och den speed det kan bli med den så säger han bara med västerbottnisk enkelhet:

-Mmmm... det klingar i bonnöron.

Det gör det.

Vad gäller matchen i dag ska ingen tro att det blir en enkel historia. Ens med Sudden på banan.

Tjeckerna livsfarliga

Tjeckerna har en märklig trygghet i laget, trots omsättning på spelare, trots flykten till NHL. Men ändå sen det monumentala fiaskot i World Cup så har de rekonstruerat laget och har nu två raka VM-guld och en seger i OS i Nagano bakom sig.

Tjeckerna regerar hockeyvärlden. Det är den enkla sanningen och det är det laget Sudden och gossarna ska försöka slå.

Det blir inte enkelt.

Det kanske till och med är omöjligt.

Tjeckerna kontringar är fullständigt livsfarliga. Tre Kronor har varit sårbara vid spelvändningar hittills i VM.

Tjeckerna är favoriter.

Stora favoriter.

Men vi har Sudden.

Det klingar i bonnöron.

TV 3 betalade Suddens flygresa till hockey-VM och det om något är väl en tydlig bild av att hockeyn växt ihop med nöjesbranschen. Sudden genererar tv-tittare, VM-febern stiger dramatiskt, hundratusentals svenskar vill se Sudden igen i Tre Kronor och TV 3:s reklamintäkter ökar dramatiskt.

Alla är nöjda. Radiosportens Annika Duncan i good old P 4 erbjöd sig i går att betala f l y g b u s s e n i Hannover för Sudden för att uppnå en smula exklusivitet.

Erbjudandets godtogs inte.