Leif Boork får sparken i Norge

Kontroversielle svensken får gå efter misslyckandet i VM

HOCKEY

OSLO

Leif Boork har gjort sitt som Norges förbundskapten i ishockey. Norges ishockeyförbund sparkar svensken en säsong innan kontraktet går ut.

NHL- och förre Djurgårdsstjärnan Espen Knutsen hoppas att Norge ska välja en inhemsk lösning i fortsättning och öppnar dörren på glänt till en comeback i landslaget.

Foto: Lasse Allard
VM blev sista turneringen för Boork i Norges bås.

Norges misslyckade insats i VM i Tyskland blev droppen. Norge lyckades inte hänga kvar i A-gruppen, vilket hade varit viktigt inför VM i Sverige nästa år, utan degraderades till B-gruppen. Dessförinnan misslyckades Leif Boork med att föra Norge till OS i Salt Lake City 2002. Han kom till Norge sommaren 1997.

Till detta ska läggas att Boork kom i konflikt med flera av Norges främsta spelare, som bojkottade landslaget. Främst Espen Knutsen, landets klart största stjärna de senaste åren.

Norsk främlingslegion

Knutsen hoppas nu på en inhemsk landslagstränare, efter nästan två decennier med importer på posten. Sju av de åtta senaste landslagscheferna har varit utlänningar - Arne Strömberg, Hasse Westberg, Lennart Åhlberg, George Kingston, Bengt Ohlson, Brent McEwen och Leif Boork. Geir Myhre (1994-96) är undantaget.

- Jag räknar med att Petter Thoresen (assisterande tränare) fortsätter, och jag tror att han och Geir Myhre skulle göra att bra jobb. Det finns folk i Norge som duger för det här jobbet, säger Knutsen till norska nyhetsbyrån NTB.

Knutsen är inte främmande för att göra comeback i landslaget. Men inte nästa säsong. Då kolliderar NHL-säsongen med B-VM i Ungern i april. Knutsen gjorde sin senaste landskamp för Norge i VM-kvalet mot Storbritannien i december 1999.

- Att Boork går har egentligen inte så mycket med mitt spel i landslaget att göra. Det handlar mer om motivation och att det passar med mitt övriga program.

- Den som kommer måste få med sig alla spelare som inte var med i senaste VM. Det är högsta prioritet.

Nådde inte målen

Beslutet att sparka Leif Boork som sportdirektör och landslagstränare togs vid förbundets styrelsemöte på onsdagskvällen.

''Varken Leif Boork eller förbundsledningen har nått de målsättningar som blev satta för A-landslaget. Det har hela tiden varit full stöttning till de planer och val som Leif har förelagt oss. Att vi inte har nått målsättningarna har medfört att det ekonomiska underlaget blivit väsentligt förvärrat. Mot den bakgrunden har vi förhandlat fram en avslutning av avtalet med Leif Boork en säsong innan det går ut,'' skriver förbundet i ett pressmeddelande.

En ersättare väntas inte vara klar förrän efter förbundstinget den 16-17 juni.

Leif Boork, 49, har varit tränare i Hammarby, Djurgården (SM-guld 1993), SaiPa (Finland), Mora, Frölunda och Modo. Han var förbundskapten i Sverige 1984-85, då Tre Kronor tog silver i Canada Cup och blev sexa i VM i Prag.

TT har sökta Boork för en kommentar utan att nå honom.

TT