Dif stoppar Tellqvist

Mats Waltin: Vi ödslar inte pengar på en kille som inte kommer spela med oss

HOCKEY

Han har vunnit två SM-guld åt Djurgården.

Nu stoppas Mikael Tellqvist från att vara med på försäsongsträningen.

Anledning: Tellqvist kanske blir NHL-proffs.

Djurgården är först ut i landet med att inte tillåta kontrakterade spelare från att delta i försäsongsträningen.

- Jag är övertygad att Tellqvist blir NHL-proffs kommande säsong. Han ska därmed inte vara med på försäsongsträningen. Skulle han vara med så ödslar vi tid och pengar på en kille som inte spelar med oss i vinter. Han tar även upp en plats som kan nyttjas av någon annan. Vi måste göra det som är viktigast för klubben, säger sportchef Mats Waltin.

Mikael Tell-qvist fanns i går kväll inte tillgänglig för en kommentar. Han är på semester utomlands. Tellqvists agent, Magnus Tegel, kände inte till att Djurgården gett Tellqvist träningsförbud.

Långt ifrån ett NHL-kontrakt

- Å ena sidan så respekterar jag Waltins beslut, men samtidigt så vet jag att Tell-qvist har ett mycket stort Djurgårdshjärta. Jag tycker även att det inte skulle göra så mycket att låta Tellqvist vara med på försäsongen, säger Tegel.

Tegel berättar vidare att det är långt ifrån klart med Toronto.

- Tellqvist åker bara om han får ett bra bud och vi har inte ens fått något inledande bud. Visst är det en möjlighet att han åker, men han kan också bli kvar, säger Tegel.

Waltin har för avsikt att ändra Djurgårdens inställning till blivande NHL-proffs.

- Vi måste vara hårdare. Jag skulle vilja skriva speciella Djurgårdskontrakt. Blir våra spelare NHL-proffs så ska de betala tillbaka en del av lönen. Varför ska vi först fostra dem på sommaren och även avlöna dem och sedan bara stå med mössan i handen när de blir NHL-proffs. De kan mycket väl ta en del av signingsbonusen, säger Waltin.

Djurgårdens övriga aspiranter på att åka till NHL, bland andra Jimmie Ölvestad, Andreas Salomonsson och Kristofer Ottosson finns med i de dagliga aktiviteterna på Djurgårdens träningsanläggning på Bosön.

- De har gett mig signaler på att de blir kvar, förklarar Waltin.

Det här har Tellqvist gjort för Djurgården

Tomas Ros