Elitserien hotas av spelarstrejk

Nya övergångskostnaderna upprör: Vi kan inte röra oss fritt - det är fel

HOCKEY

Ett hockeybråk är på gång i Sverige - igen.

Anledning: ishockeyförbundets övergångssummor som retat upp spelarfacket Sico.

- Vi måste undersöka möjligheterna till strejk, säger Thomas Johansson, spelarfackets vice ordförande.

Därmed kan elitserien i vinter vara hotad.

INGET SPEL I HÖST? Thomas Johansson, vice ordförande i spelarfacket Sico, kan tänka sig en spelarstrejk om inte övergångssummorna ändras när en spelare byter klubb i Sverige.

På Svenska ishockeyförbundets styrelsemöte i april bestämdes utbildningsersättningar för spelar-övergångar inom i elitserien. Och de lägre divisionerna.

I korthet innebär det att en spelare som går mellan två elitserieklubbar kostar mellan 400 000 och 700 000 kronor i övergångssumma eller utbildningsersättning som förbundet kallar det.

En spelare som drabbats av det här är Björklövens Christian Lechtaler. Han är lite av "bränd" på den svenska marknaden eftersom prislappen som hänger med honom är hela 400 000 kronor.

- Hade inte transferpengarna funnits så hade Lechtaler varit jättehet för bland annat Södertälje. Men till följd av transferpengarna så måste han utomlands. Konstigt och inte rätt, säger Christians agent Gunnar Svensson.

Två slovaker istället för en Lechtaler

I praktiken innebär det att Södertälje kan värva en finländare eller slovak till halva priset mot vad det kostar att köpa Lechtaler.

Ett enkelt val för sportchef Mats Hallin kan tyckas.

För Christians del innebär det att han tvingas flytta utomlands för att fortsätta med sitt yrke. Och för en månad sedan skrev han på för franska Amiens.

Även Sico, Svenska ishockeyspelarnas centralorganisation, har reagerat mot prislistan.

- Vi måste göra nåt åt det här. Jag anser att prislistan strider mot EU:s regler. Hockeyspelare kan ju inte röra sig fritt på arbetsmarknaden och det är helt fel, säger Thomas Johansson, Sico.

Ämnet har berörts på Sicos styrelsemöte och ska tas upp igen på årsmötet den 15 juni.

- Är strejk en utväg så är spelarfacket inte rädda att använda den möjligheten. Vi har tidigare pratat om strejk. Bland annat när landslagsavtalet var på tapeten. Och då löste sig situationen bra, säger Thomas Johansson.

Av elitseriens 300 spelare är 250 med i spelarfacket Sico.

En strejk gör alltså att elitserien kommande säsong är hotad.

- Ett hårt slag, men självklart måste vi undersöka möjligheterna, avslutar Thomas Johansson.

Tomas Ros