”Jag har mått riktigt dåligt”

Sportbladet träffade en dämpad Mikael Renberg: Jag kan förstå att Luleå-fansen blir upprörda

HOCKEY

FÅRÖN

Mikael Renberg, 29, har skrivit ett drömkontrakt, han får spela för klassiska Toronto och bilda kedja med Mats Sundin.

Men lycklig?

Nej, det är ett dämpat NHL-proffs Sportbladet träffar hemma på Fårön utanför Piteå.

- Jag mår riktigt dåligt över att jag försatt Luleå i en svår sits och förstår att fansen är upprörda. Men förlåt alla, jag måste lyssna till mitt hjärta, säger han.

Foto: LASSE ALLARD
HADE BESLUTSÅNGEST Mikael Renberg vid bryggan till sitt sommarställe utanför Piteå. I går skrev han på för Toronto och upprörde Luleås fans. "Förlåt, men jag måste lussna till mitt hjärta", säger han.

Cirkus Renberg är över för den här gången. Natten till lördag, svensk tid, skrev han på ett treårskontrakt med Toronto Maple Leafs värt runt 65 miljoner kronor.

Ett beslut som chockade Luleå Hockey, fansen och staden.

Så sent som i torsdags sa Mikael Renberg att det till 95 procent var klart att han skulle fortsätta i elitserien.

På ett dygn svängde allt.

Suget efter NHL blev för stort.

- Jag gjorde det inte för pengarnas skull, det tycker jag är viktigt att poängtera. Jag har pengar så jag klarar mig ändå, säger Mikael Renberg.

Kunde inte nobba Toronto

Och fortsätter:

- Nej, det här handlar bara om det sportsliga. Att få chansen i NHL igen och att dessutom få spela för Toronto var ett erbjudande jag inte kunde nobba.

Under midsommarfirandet, på en kobbe i Piteå skärgård tog han det definitiva beslutet.

- Jag satt hela kvällen i mobiltelefonen och pratade med min agent Don Meehan, med Luleå Hockey, pappa" Tillslut hade jag klart för mig: jag vill tillbaka.

"Jag har haft beslutsångest"

I torsdags hade du bestämt dig för att stanna.

- Ja, och det var ju lite olyckligt, men jag har haft en fruktansvärd beslutsångest. Jag har gått omkring och mått dåligt i flera veckor över att jag måste fatta ett beslut. I bland har det svängt åt ett håll, i bland åt ett annat.

Varför, jag menar: Toronto, Sundin, NHL"?

- För att jag älskar Luleå. Det kan låta som en efterhandskonstruktion, men jag gör verkligen det. Jag har haft ett underbart år i klubben och dessutom har jag sett min dotter nästan dagligen.

Du flyttade hem på grund av Emmy, 5, vad händer med henne i höst och vinter?

- Utan att gå in på detaljer så har vi löst dom bitarna också. Hennes mamma Stina har ställt upp på ett mycket bra sätt. Emmy kommer att komma över då och då. Sedan har Toronto också lovat hjälpa mig med min familjesituation.

Luleå var i går en stad i sorg. Stadens store son Mikael Renberg har bestämt sig för att flytta. Fansen är i uppror. Ordet svikare används ofta.

- Jag förstår deras reaktion, absolut. Samtidigt vet jag inte hur jag skulle ha löst den här biten. Sådana här livsavgörande beslut tar tid att ta och man måste få fundera. Det kan låta egoistiskt, men jag måste själv få bestämma vad jag gör med mitt liv.

Mikael Renberg suckar.

Han vet att varje stavelse han uttalar nu analyseras in i minsta detalj senare.

Hur tar du Luleå Hockeys ilska?

- Jag har försatt dom i en taskig situation, det vet jag. Samtidigt visste dom att det här kunde hända. När jag kom hem i fjol skrev jag ett kontrakt som jag hade rätt att bryta efter en säsong. Nu gör jag det, även om det - tycker jag också - har dragit ut på tiden.

Kanske avslutar karriären i NHL

Kan du tänka dig att komma tillbaka?

- Till Luleå menar du? Ja, absolut, på ett eller annat sätt. Kanske inte som spelare, men som ledare eller nåt annat.

Va, ska du avsluta karriären i Toronto?

- Svårt att säga, men jag kommer nog inte att vara aktiv så länge. Min hockeykarriär kommer inte att bli speciellt lång och det kan hända att jag spelar ut kontraktet och sedan får det vara bra.

De senaste dagarnas turbulens har satt sina spår. Mikael Renberg kommer inte att fira sitt nya guldkantade kontrakt. Istället blir det en lugn hemmakväll framför tv:n.

- Jag orkar ingenting just nu. Förra natten sov jag bara en timme och så har de sett ut de senaste nätterna. Visst, man kan väl säga att jag har haft lyxproblem, men för mig har det ändå känts jävligt svårt. Båda alternativen var mycket bra.

"Nu behöver jag lite semester"

Dottern Emmy kommer springande.

Hon hoppar upp i Mickes knä och ger honom en ordentlig kram.

Det är läggdags sedan länge.

Ute hörs bara myggornas surr.

Mikael Renberg går in, stänger om sig och hoppas att han äntligen får lugn och ro.

- Jag måste få ha lite semester. Det behöver jag efter det här, säger han och stänger dörren om sig

Titta, så svårt Renberg hade att bestämma sig

Patrik Thornéus