Curre: Det är så jäkla läckert...

Svensken leder Lettland mot OS nästa år

HOCKEY

Nu är det ingen tvekan om saken.

Curre Lindström är Lettlands nye förbundskapten i ishockey.

- Det är så jäkla läckert att få göra någonting som ingen annan har chans att göra, säger han efter flygresan hem från presskonferensen i Riga.

Foto: lotte fernvall
lett match Curre Lindström hade inga större svårigheter att bestämma sig för att ta jobbet som förbundskapten i Lettland.

Lettland har bestämt sig.

Curre Lindström har tackat ja.

Så nu blir det Arlanda-Riga tur och retur i propellerplan de närmaste två-tre åren för Sveriges och Finlands förre detta förbundskapten i ishockey.

Hur känns det nu när det är klart?

- Det är jäkligt kul! Jag har bestämt mig för att ställa upp på uppgiften, men man måste vara överens om kontraktet också. Curre Lundmark ringde nyss och sa "du är inte klok - vad kul!". Jag tycker att det är så jäkla läckert att göra någonting som ingen annan har chans att göra.

Vadå ingen annan?

- Jo, men herregud, jag har varit med i finska landslaget. Ingen svensk har det. Jag var med där i fem år. Och nu Lettland" vem har varit med där? Jag har ingen aspekt på ekonomi och såna saker, utan det här ser jag som en otrolig möjlighet att få uppleva saker.

Vad är det för viktiga saker i kontraktet som inte är klara än?

- Tidsplaneringen till exempel. Deras träningsläger börjar på tisdag och håller på till 5 augusti. Jag har ingen chans att vara med hela tiden, eftersom jag har många andra evenemang på gång.

De vill att du börjar direkt?

- Javisst. Jag åker dit på måndag. Jag gör upp med dem och det blir antagligen klart då.

Så det blir hårdkörning à la Curre redan på tisdag?

- Köra hårt, nja. De har liksom tagit ut ett lag som ska med till OS. Det är deras första stora grej. Men de har också en stor turnering i Riga i början på augusti som är 800-års jubileum av Riga. Sen är det turnering i Grenoble i november, OS i början av februari och sen VM i Sverige.

Vilka målsättningar har du?

- De är oerhört fixerade vid resultat. De vill absolut vara kvar i A-gruppen. VM i Göteborg är viktigast för dem. De vill komma bland de åtta eller tio bästa. Det är jätteviktigt, eftersom de har på gång att arrangera VM 2006, första gången i deras historia. Men man kan ju aldrig beställa resultat, utan det gäller att få ihop ett bra lag. Dilemmat är att de har många äldre spelare.

Blir det att åka runt och jaga juniorer alltså?

- De har ju många unga spelare som spelar i farmarlag i USA och Kanada. Jag känner till Irbe, målvakten som spelar i NHL. Sammanlagt har de fem-sex spelare i NHL och Beliavski i Sverige.

Snackar du lettiska eller ryska?

- Nej, för sjutton. De är duktiga på engelska. Bättre än finnarna, måste jag säga.

Ska du bo i Riga?

- Nej. Jag bor hemma och så har jag några punktinsatser varje månad. Det är inte bestämt hur ofta jag åker dit, men två gånger i månaden handlar det om.

Hur lång flygtid har du till Riga?

- En timme och 25 minuter. Jag har klockat exakt.

De andra jobbförslagen du hade på gång - var de inte lika intressanta?

- Det var ett väldigt intressant förslag från Svenska hockeyförbundet som kom för sent för min del. Jag kan inte säga mer om det. Sen var det en förfrågan om att träna ett tyskt lag. Det hade varit kul faktiskt.

5 frågor om Lettland till Lindström

Sofie Sjöstedt