Hoppas inte för mycket på Popovic

HOCKEY

Så här nere i den tropiska värmen i Rom, är det svårt att tänka på den kommande elitseriepremiären i hockey.

Men alla vet hur snabbt tiden går.

Det gör mig också tveksam till om backen Peter Popovic är den kanonförstärkning alla i hans nya klubb Södertälje tror i dag.

Popovic är en stor och stark defensiv back och det behöver alla lag.

Men samtidigt har han en spelstil som kan bli en kulturkrock med den nivå svenska domare haft de senaste säsongerna.

Enkel biljett till utvisningsbåset, alltså.

För någon spelande back är inte Popovic. På 60 matcher i Boston i vintras gjorde han ett enda mål och passade till ynka sex. På 485 NHL-matcher har han gjort tio mål, statistiskt ett mål per 48,5 spelade matcher.

Det är en hel elitseriesäsong.

SSK satsar stort

Ändå måste jag beundra spelare som Peter Popovic, den typ av rollspelare NHL-klubbarna är beredda att betala stora summor för. Popovic har tillhört NHL:s bäst betalda svenskar de senaste åren, med 1,6 miljoner dollar i årslön senast i Boston (drygt 16 miljoner svenska kronor).

Att vara två meter lång och väga 110 kilo betalar sig bra i N HL, där storleken verkligen har betydelse, men jag tror inte det betalar sig lika bra i elitserien.

SSK har lagt ut ett antal miljoner på nyförvärv så här lång och Peter Larsson och finländaren Juha Lind är två kap som räcker långt.

Men hur långt?

Det är oerhört svårt att etablera sig i elitserien och även om SSK satsar och Linköping insett att det krävs miljoninvesteringar för att hänga kvar, är jag osäker på om det kommer att räcka.

Det är AIK som i så fall ser svagast ut på papperet, den enda klubb jag tror nykomlingarna kan matcha.

AIK har ju valt en omvänd strategi inför vinterns säsong, där man enligt finsk modell satsar på en femma med egna juniorer. Vällovligt, men farligt, farligt.