Proffset som lirat för 23 lag

"Luffaren" Tobias Åblad: Det är lite skämmigt

HOCKEY

Tobias Åblad, 30 - en handelsresande i ishockey.

Totalt har han spelat för 23 klubbar.

Nu är han på väg till klubb 24 - tjeckiska Pardubice.

- Jag vet att folk kallar mig hockeyhora, men jag bryr mig inte, säger Åblad.

Foto: Kepa Arizala
MOT KLUBB NR 24 23 klubbar - i sju länder. Hockeyluffaren Tobias Åblad har fått se såväl som världen som ishockeyns bakgård. Nu hoppas han kunna slå sig in i den tjeckiska ligan. "Många tycker nog att jag är en hockeyhora", säger han.

Målsättningen var elitserien.

Dit har boråsaren Tobias Åblad inte kommit - ännu.

Efter 23 klubbar som senior och sju länder har han i alla fall blivit rik - på erfarenheter.

- Ja, det har blivit några klubbar. Anledningen är att jag hela tiden sökt mig uppåt. Försökt att hitta nya vägar att få spela så bra hockey som möjligt, säger Tobias Åblad.

I dagarna ska han provspela för tjeckiske toppklubben Pardubice, Haseks moderklubb.

- Ska bli intressant. Tjeckien är världsmästare och har kanske den bästa ligan utanför Nordamerika, säger Åblad.

Kan bli svensk nr två i Tjeckien

Gör Åblad bra ifrån sig kan han bli svensk nummer två i den tjeckiska ligan. Niklas Hillbom var först när han 1997 spelade för Opava.

När vi gör faktarutan på Tobias Åblad skäms han nästan när han börjar rada upp klubbar han spelat för. Man får nästan dra ur honom klubbarna.

- Det är lite skämmigt. Precis som att det skulle vara något fel på mig. Men i USA är det lätt att bli såld över en natt. Och då drar det gärna i väg i antal klubbar, säger Tobias Åblad.

Fick lösa ut sig själv från klubben

Han vet att det pratas bakom ryggen på honom. Många har synpunkter på att han byter klubb lika ofta som andra köper byxor.

- Visst är det så. Många tycker nog att jag är en hockeyhora. Men jag bryr mig inte. Jag vet hur allt ligger till, säger Åblad.

Och Åblad har verkligen fått se hockeyns bakgård. Lag som Jacksonville, Anchorage i Alaska och Grefrath i Tyskland är inga lag som bjuder på större hockeyshow.

- I Grefrath var det en mardröm. Till slut fick jag lösa ut mig själv för att komma därifrån. En hemsk tid, säger Åblad.

Nu är han alltså på väg till högsta ligan i Tjeckien.

Men fortfarande har han inte spelat i elitserien.

- Det är nog så att många klubbar är rädda för mig. De kanske inte vågar värva någon som är 30 och relativt okänd. Men på andra sidan kan de värva okända utlänningar. Konstig logik, säger han lite bittert.

Har spelat i sju länder

Tomas Ros