Sundins lön för sex år - 556 miljoner

Stannar i Toronto NHL-karriären ut

HOCKEY

Mats Sundin, 30, har skrivit på ett nytt sex-årskontrakt med Toronto.

Lön: omkring 556 miljoner kr.

Det uppger kanadensisk media och nhockeyreport.com i dag.

Foto: AP
Torontos lagkapten Mats Sundin stannar i klubben sex år till.

Toronto har kallat till presskonferens senare i dag svensk tid. Vad den ska handla om är inte offentligtgjort, men troligtvis kommer alla detaljer om Mats Sundins nya kontrakt att presenteras.

Enligt nhockeyreport.com har Mats Sundin avbrutit sin semester i Sverige för att flyga till Toronto.

Om alla uppgifter som läckt ut om det nya sex-årskontraktet stämmer har Toronto givit sin lagkapten ett kontrakt som placerar honom i NHL:s lönetopp med en årslön kring 93 miljoner kronor.

Som jämförelse ger Peter Forsbergs kontrakt honom omkring 120 miljoner.

Nästan i tio-miljonersklubben

Sundin har haft flera agenter som har förhandlat åt honom, däribland Claes Elefalk.

De trodde innan förhandlingarna inleddes att Mats Sundin skulle hamna i tio-miljonersdollar-klubben. Där fanns innan årets löneförhandlingar bara två spelare: Peter Forsberg och Paul Kariya.

- I sommar lär det tillkomma ett par (till klubben) och Mats tillhör den skaran. Han kommer att få en rejäl löneförhöjning, sa Elefalk till Sportbladet då.

Nu verkar han nästan få rätt. Enligt rapporterna kommer Mats att tjäna omkring 9 miljoner dollar om året.

Torontos president Bill Watters har enligt Toronto Sun vägrat att kommentera saken. Sundins lagkamrat Shayne Corson säger dock till tidningen:

- Jag är glad för Mats och för laget.

Ingen no trade-klausul

Kontraktet kommer dock inte att innehålla en garanti för Sundin att slippa bli tradad från Toronto. En sån klausul kan en spelare få först efter 31 års ålder. Sundin kan dock räkna med att en sådan klausul kommer att finnas i kontraktet innan det går ut.

Mats Sundin gjorde sin NHL-debut 1990. Han har spelat åtta säsonger för Toronto dit han kom från Quebec i en stor trade 1994.

Kalle Anrell

ARTIKELN HANDLAR OM