”Kanadensarna är mer beslutsamma”

Götas kanadensiske tränare om hockeyskillnader i Sverige och Kanada

HOCKEY

Samma spel – men ett helt annat sätt att tänka.

Det är stor skillnad på pojkhockeyn i Sverige och Kanada.

– Svenskarna är tekniskt skickligare och snabbare på skridskorna men kanadensare har en enorm beslutsamhet som är svår att hitta här, säger Götas kanadensiske tränare Tyler Richberg.

Foto: Stefan Jerrevång
Listen guys! Tyler Richberg har genomgång under matchen mellan Göta och Danderyd.

Götas 87:or har en minst sagt energisk tränare.

När laget kliver in på isen är det kämpa till 200 procent som gäller.

– Det är inte så viktigt om vi vinner eller förlorar men om inte alla gett allt blir han skitförbannad, berättar Daniel Hedh.

– Ja, svenska coacher brukar mer betona system och så, men Tyler vill bara ha fullt ös, rakt på utan uppspel. Det ska vara skott, pass in och så boom pang mot mål, berättar David Hasselgren och Robin Carlsson.

Inställning är klart kanadensisk.

Eller vad sägs om en tränare på pojklagsnivå som med en minut kvar av matchen gärna chansar och plockar ut målvakten - två gånger dessutom.

– Ja, varför inte. Vad spelar det för roll om vi förlorar med ett eller två mål? Det viktigaste är att försöka och spela med hjärtat i alla lägen, säger Tyler Richber.

Richberg har fighting spirit

Barnen älskar hans fighting spirit:

– Tyler kommer alltid med nya övningar, vill att vi ska gå rätt på och inte vara rädda i några situationer. Det är kul, säger Robin Carlsson.

– Och så blir han helt galen om han ser en eftersläng. Då blir man bänkad resten av matchen och ibland en till, lägger David Hasselgren till.

Orsaken är den checking from behind i nacken som ändade Tylers egen karriär som hockeyspelare.

Men det är bara fult spel som någon bänkas för av Götas kanadick.

I övrig gäller laget framför individen, stort hjärta och spelare ”pumped with energy”.

Men den mentala omställningen har inte varit lätt att handskas med, berättar Tyler Richber:

Fick tillsägelse av domaren

– I Kanada står alla upp i båset. Man snackar mycket med varandra och eldar medan svenskarna sitter tysta och lugna i väntan på nästa byte. Och när jag äntligen lärt killarna att agera kanadensiskt, kom en domare och sa att ”sitt ner, här är det förbjudet att stå”.

Kanadensaren skrattar gott vid minnet.

Den här kvällen är han mer än nöjd med laget som i tabellen ligger långt efter Danderyd/Enebyberg men ändå gav hemmalaget en match de sent ska glömma.

– Visst de vann, men se inte det här som en förlust – ni spelade med hjärtat ända till slutet, det är allt jag begär, säger Tyler i omklädningsrummet efter matchen.

Stämningen är god trots förlusten.

I Kanada spelar man för staden

Marie Hallman