Johnsson syndabock direkt: Dåligt av mig

NHL-backen passade fel - och frispelade Miroslav Satan

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
KIMs MISS Efter ett dåligt uppspel av Kim Johnsson kunde slovaken Miroslav Satan kvittera till 1-1. Här deppar Tommy Salo, Daniel Tjärnqvist och Kim Johnsson.
HOCKEY

GÖTEBORG

Philadelphia-backen Kim Johnsson kom till Sverige i går och spelade redan mot Slovakien.

Och blev syndabock.

- Det var jävla dåligt gjort av mig, säger han och suckar tungt.

Kim Johnsson fick pucken av backkollegan Daniel Tjärnqvist, tittade upp och slog iväg pucken rakt på slovakiske storstjärnan Miroslav Satan, som blev helt fri med Tommy Salo.

1-1 var ett faktum.

- Såg att han kom, men ändå försökte jag passa. Inte så smart med facit i hand. Vet inte vad jag tänkte, säger Kim Johnsson.

Och som inte det skulle ha varit nog. I hans nästa byte gjorde Dusan Milo 2-1 till Slovakien - ett elegant skott från blålinjen, helt otagbart för Salo.

- Givetvis var det vårt fel det också. Som försvarare ska inte en spelare kunna skjuta sådär, säger Kim Johnsson och skakar på huvudet.

Bäste back i VM i fjol

Nej, det var inte hans kväll i Scandinavium. VM:s bästa back från i fjol har absolut gjort starkare insatser i Tre Kronor.

Men han hade en lång dag bakom sig. Kim landade i Köpenhamn klockan halv åtta på morgonen, åkte bil till Malmö - där han lämnade packning - innan resan fortsatte till Göteborg. Kring lunch var han på plats och deltog på Tre Kronors träning inför matchen.

- Det vare mitt beslut att jag skulle spela. Lika bra att komma igång direkt. Kände mig inte alls sliten. Sov dessutom två timmar på eftermiddagen.

Det var länge osäkert om Kim Johnsson över huvud taget skulle komma till Göteborg.

- Vi gjorde fiasko med Philadelphia och det var otroligt jobbigt dagarna efteråt. Jag behövde vila huvudet och samla tankarna, säger Johnsson.

Funderade du på att tacka nej?

- Egentligen inte, men jag var jäkligt trött på hockey ett tag.

Han har en fantastisk säsong bakom sig i Philadelphia och är numera en av NHL:s bästa backar. Klubbbytet från New York Rangers har blivit ett lyft för den tidigare Malmö-spelaren.

- I Rangers förlorade vi ju hela tiden och det var inte så kul. Nu åkte vi ut med Philadelphia, men det är ett bra lag och en bra klubb att spela i.

Kim Johnsson konstaterar att alla lag gör en skitmatch under en lång VM-turnering.

Mot Slovakien gjorde Sverige sin.

- Det är bara att komma igen. Nu vill jag bara åka och sova.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM