- Nu är det dags att vi slår Finland

Målkungen Ulf Dahlén laddad inför ödesmatchen

HOCKEY

GÖTEBORG

Gäspmatcherna är över.

Nu börjar VM på allvar och Sverige måste vinna mot Finland i dag för att slippa lämna Göteborg och Scandinavium.

- Dessutom är det otroligt viktigt att få en bra lottning i kvarten. Å andra sidan sa vi ju så i OS också, säger Ulf Dahlén med ett snett leende.

Foto: THOMAS JOHANSSON
KLAPPAT OCH KLART för kvartsfinal - men var? Lita på att Ulf Dahlén (t h) och Co gör allt för att slå Finland i dag. Annars får Tre Kronor byta VM-stad till kvarten.

Han vet. Om OS i Salt Lake City lärt Ulf Dahlén och Tre Kronor någonting så är det att det inte finns några lätta matcher när slutspelet börjar i ett mästerskap.

Sverige är klart för kvartsfinal, men mötet i kväll med Finland är livsviktigt. Dels hänger den på vilket lag Sverige får möta på tisdag, dels var matchen spelas.

"Ett derby"

Att behöva flytta skulle innebära massor med extrajobb och inte minst skulle spelarna tappa publikstödet från ett fullsatt Scandinavium.

- Vi måste slå finnarna, det är helt klart. Men det är inte så att jag går omkring och är rädd för att förlora, säger Dahlén.

Han har spelat många viktiga matcher mot de finska Lejonen och Washington-proffset erkänner att det finns en hatkärlek länderna emellan.

- Det är ju det närmaste man kan komma ett derby i landslaget. Redan när jag som 15-åring spelade i pojklandslaget var det ett otroligt drag kring matcherna mot Finland. Tycker fortfarande att det är så, säger Ulf Dahlén.

Att Finland på senare år haft lätt för Tre Kronor vill han inte höra talas om.

- Nej, och är det så är det dags att vi ändrar på den här gången. Finland är bra, men inte så bra att vi inte kan slå dom.

35-åringen är Tre Kronors bäste spelare hittills i VM. Fem mål hittills (två i går) och är med det bäst i hela turneringen.

- Det stämmer bra, tycker jag. Samtidigt spelar det inte så stor roll hur det går för mig personligen, utan det är laget som gäller, säger Ulf Dahlén.

Slutar han nu?

Han har en märklig karriär bakom sig. 1997 lämnade han NHL och flyttade hem - för att lägga av. Men HV 71 övertalade honom att fortsätta och det blev två säsonger i Jönköping innan han återvände till Nordamerika.

Nu kanske Ulf Dahlén är bättre än någonsin.

- Jag vet inte, det där får andra bedöma, säger han.

Hans kontrakt går ut nu och om framtiden vet han ingenting. Alternativen är att lägga av, att spela med någon klubb i Sverige eller att fortsätta i Washington, som redan erbjudit Dahlén en fortsättning.

- Uppriktigt sagt så vet jag ingenting om hur det blir. Efter VM ska jag sätta mig ner och fundera, säger han.

Patrik Thornéus