”Finland vinner finalen”

Sportbladets Mats Wennerholm tippar slutspelet

HOCKEY

KVARTSFINAL 1, Tisdag kl. 20.00

Sverige–Tyskland

SVERIGE

Spelade matcher: 26/4 Österrike 5–3, 28/4 Slovenien 8–2, 30/4 Ryssland 2–0, 2/5 Slovakien 1–2, 4/5 Ukraina 7–0, 5/5 Finland 4–2.

Bäste poängplockare: Kristian Huselius 7 (4+3)

Målvaktens räddningsprocent: Tommy Salo 92,74

Wennerholms analys: I dag landar Sveriges sista NHL-förstärkning, Markus Näslund, i Göteborg. Han blir naturligtvis en stor tillgång. En utpräglad målskytt och tvåa i NHL:s poängliga i vinter. Det gick visserligen tyngre för Näslund i slutspelet, där han bara gjorde ett mål på sex matcher mot Detroit.

Men det är en spelare Tre Kronor behöver. Den svaga länken i det svenska laget finns på backsidan. Det märktes tydligt mot Finland i igår. Det saknas både kilon och räckvidd hos många av de svenska backarna. Det kan ge oss problem längre fram. Men mot tyskarna i kvarten är det snarare en fördel med rörligare backtyper.

Nyckelspelare: Tommy Salo. Det går inte att komma ifrån att Salo räddade oss i de två första perioderna mot Finland. Nu kan han lägga grunden för ett VM-guld

TYSKLAND

Spelade matcher: 26/4 Japan 9–2, 28/4 Schweiz 3–0, 29/4 Tjeckien 5–7, 2/5 Kanada 1–3, 3/5 Lettland 3–2, 5/5 USA 2–2.

Bäste poängplockare:

Jan Benda 7 (1+6)

Målvaktens räddningsprocent:

Marc Seliger 93,27

Wennerholms analys: Tyskarna har fått ett ordentligt uppsving de senaste åren och har föryngrat kraftigt i landslaget. Laget tog sig till OS-slutspelet och en kvartsfinal i Salt Lake City och har tagit sig till kvartsfinal i VM med i princip samma lag. Det visar att man är på rätt väg. Förbundskapten Hans Zach har infört en mycket strikt defensiv spelstil och hoppas på kontringslägen. Tyskarna ställer upp med fem spelare på egen blå och och försvarar sig skickligt. Det hjälpte inte mot Tre Kronor i OS, då svenskarna vann med 7–1.Å andra sidan är det lite Vitryssland-varning. Lyckas tyskarna kontra in ett ledningsmål, växer de. Och de skakade USA i går då lagen spelade 2–2.

Nyckelspelare: Målvakten Marc Seliger. Han har bara släppt in 1,75 mål i snitt per match i VM och måste storspela.

VÅRT TIPS: 5–1

KVARTSFINAL 2, Tisdag kl. 20.00

Kanada–Slovakien

KANADA

Spelade matcher:

27/4 Lettland 4–1, 29/4 Italien 5–0, 30/4 USA 2–1, 2/5 Tyskland 3–1, 3/5 Schweiz 3–2, 5/5 Tjeckien 1–5.

Bäste poängplockare: Andy McDonald 5 (4+1), Eric Brewer 5 (2+3).

Målvaktens räddningsprocent: Jean-Sebastien Giguere 92,65, Marty Turco 93,42.

Wennerholms analys: Kanadensarna är svårbedömda, men har fått ett rejält självförtroende efter OS-guldet i Salt Lake City, det första på 50 år. VM vann de däremot så sent som 1997, då de slog Tre Kronor i VM-finalen, som då avgjordes i bäst av tre matcher. Men sedan dess har det inte blivit några VM-medaljer för Kanada. Frågan är hur hungrigt det här laget är, men Kanadas lagledning har medvetet satsat på unga och motiverade spelare. Men det finns inga superstjärnor med i Göteborg. Och de enda som finns med från laget som vann OS-guld i Salt Lake City är Edmontons forward Ryan Smyth och backen Eric Brewer (bilden).

Nyckelspelare: Lagkaptenen Ryan Smyth, klubbkompis med Tommy Salo i Edmonton. Kan han tända det kanadensiska laget?

SLOVAKIEN

Spelade matcher: 27/4 Polen 7–0, 9/4 Ukraina 5–4, 30/4 Finland 1–3, 2/5 Sverige 2–1, 3/5 Österrike 6–3, Idag: Ryssland.

Bäste poängplockare: Miroslav Satan 7 (1+6).

Målvaktens räddningsprocent: Jan Lasak 91,95, Rastislav Stana 91,84.

Wennerholms analys:

Slovakien får två kanonförstärkningar till kvartsfinalen mot Kanada.

Både Los Angeles skyttekung Zigmund Palffy och Bostons Jozef Stumpel ansluter till truppen.

Det gör att Slovakien har ruggigt starka forwards.

Det är också en klar nackdel att de har sista matchen i gruppspelet i dag (Ryssland) och inte får någon vilodag som kanadensarna.

Slovakien visade sin styrka då de slog Tre Kronor med 2–1.

Det är ett lag med stort hjärta och den största skrällvarningen i slutspelet.

De har kapacitet att slå Kanada och då är det Slovakien vi får möta i en semifinal.

Nyckelspelare: Zigmund Palffy, Los Angeles skyttekung som ansluter till kvartsfinalen – precis i rätt tid.

VÅRT TIPS: 4–3

KVARTSFINAL 3, Tisdag kl. 20.00

Tjeckien–Ryssland

TJECKIEN

Spelade matcher: 26/4 Schweiz 5–0, 28/4 Japan 5–3, 29/4 Tyskland 7–5, 2/5 Lettland 3–1, 4/5 USA 5–4, 5/5 Kanada 5–1.

Bäste poängplockare:

Jaromir Jagr 8 (4+4)

Målvaktens räddningsprocent:

3. Milan Hnilicka 93,48

Wennerholms analys:

Det här är en speciell match. Tjeckien-Ryssland är motsvarigheten till Sverige–Finland. Djupa känslor och en lång rad historiska hatmöten, gör att de här matcherna alltid är på liv och död. I Salt Lake City lyckades ryssarna bryta tjeckernas mästerkapsrad genom att vinna med 2–1 i semifinalen. Men i VM har tjeckerna ett överlägset lag på papperet. 5–1 mot Kanada i går imponerar och tog död på alla rykten om att tjeckerna skulle lägga sig för att slippa ryssarna i semin. Tjeckien har väldigt starka backar och Tampas Pavel Kubina har varit sensationellt bra i VM. Lägg till en en bra målvakt i Milan Hnlicka och tjeckerna är guldfavoriter hos de flesta.

Nyckelspelare: Jaromir Jagr. NHL:s största stjärna leder VM:s poängliga utan att egentligen ha ansträngt sig. Fyra mål och fyra ass hittills.

RYSSLAND

Spelade matcher: 26/4 Slovenien 8–1, 28/4 Österrike 6–3, 30/4 Sverige 0–2, 3/5 Ukraina 3–3, 4/5 Finland 0–1. Idag: Slovakien

Bäste poängplockare: Ivan Tkatchenko 4 (3+1), Dmitri Bykov 4 (3+1), Alexander Prokopiev 4 (2+2).

Målvaktens räddningsprocent:

31. Igor Podomatski 92,44

Wennerholm analys: Efter det ryska fiaskot i hemma–VM i St Petersburg, då ryssarna hade ett NHL-späckat lag, sa landets hockeyordförande Alexander Steblin att laget skulle klarat sig bättre med bara inhemska spelare.

Så det finns ingen Pavel Bure eller Alexei Yashin i VM.

Divorna har fått stanna kvar i Nordamerika. I fjol slog Tre Kronor ut Ryssland i sudden death i VM:s kvartsfinal i en match som ryssarna dominerade. Då hade de sex NHL-spelare i laget.

I år är det bara tre.

Men ryssarna verkar inte ha något riktigt hjärta eller rätt disciplin i VM.

Nyckelspelare: Egor Podomatski, målvakt.

Gjorde en strålande match mot Finland och han är den ende som kan rädda ryssarna till en semifinal.

VÅRT TIPS: 3–1

KVARTSFINAL 4, Tisdag kl. 16.00

Finland–USA

FINLAND

Spelade matcher: 27/4 Ukraina 3–0, 29/4 Polen 8–0, 30/4 Slovakien 3–1, 2/5 Österrike 3–1, 4/5 Ryssland 1–0, 5/5 Sverige 2–4.

Bäste poängplockare:

Timo Pärssinen 7 (3+4)

Målvaktens räddningsprocent:

Jussi Markkanen 94,64.

Wennerholms analys:

Alla som säg matchen mot Sverige igår var imponerade av det finska spelet i de två första perioderna. Sedan menade coachen Hannu Aravirta att den sena kvällsmatchen mot Ryssland dagen innan tog ut sin rätt. Men Finland har ett av sina bästa VM-lag någonsin i Göteborg. Starka backar, spelskickliga forwards. Finland har fantasi i spelet och forwards med frekvens och kraft i skridskoåkningen. Det räcker lätt för att slå USA. Finland hade bara släppt in två mål på fem matcher, innan de släppte in det dubbla mot svenskarna i går. men det var nog mera ett olycksfall i arbetet.

Nyckelspelare: Backen Janne Niinimaa (bilden). Även om han inte är lagkapten, är han en ledarfigur och världsback.

USA

Spelade matcher: 27/4 Italien 5–2. 29/4 Lettland 3–2, 30/4 Kanada 1–2, 2/5 Schweiz 3–0, 4/5 Tjeckien 4–5, 5/5 Tyskland 2–2.

Bäste poängplockare:

Richard Park 6 (3+3)

Målvakts räddningsprocent: Ryan Miller 95,74, Dieter Kochan 91,80.

Wennerholms analys:

USA och VM är ingen bra kombination. Intresset bland NHL-spelarna är ljumt och coachen Lou Vairo inledde VM med att skälla ut alla de amerikanska NHL-pelare som tackat nej till VM. VM betyder ingenting för den amerikanska allmänheten, medan däremot OS är gigantiskt. Då ställer alla upp. Men i VM-sammanhang märks ointresset även hos de som ställer upp. De handlar ofta lika mycket om en semestertripp till Europa. USA har ändå några tunga namn i truppen, som Dallas lagkapten och back Derian Hatcher och Ulf Dahléns klubbkompis från Washington, Steve Konowalchuk.

Nyckelspelare: Målvakten Ryan Miller som leder VM:s målvaktsliga med 1,33 insläppta mål per match i snitt.

VÅRT TIPS: 5–2

SEMIFINAL 1, Torsdag kl. 20.00

Sverige–Kanada

Wennerholms analys: Sverige har tre raka segrar mot Kanada och OS. Senast blev det 5–2 i Salt Lake City och senast vi möttes i ett VM var i Lillehammer 1999. Då vann Tre Kronor bronsmatchen med 3–2. Och i Zürich 1998, då Sverige tog sitt senaste VM-guld, krossade vi kanadensarna med 7–1. Så Kanada passar oss betydligt bättre än både Tjeckien och Finland. Därför tror jag det blir seger i en eventuell semifinal.

VÅRT TIPS: 4–2

SEMIFINAL 2, Torsdag kl. 16.00

Tjeckien–Finland

Wennerholms analys: Finlands förlust mot Sverige i går betyder att finländarna måste slå ut regerande världsmästarna Tjeckien för att nå final. Samma Tjeckien som slagit just Finland i två av de senaste tre VM-finalerna och dessutom anses vara årets bästa lag i VM. Men det känns som det är finländarnas tur den här gången. De kommer att ha ett massivt stöd från läktarna och har pressat tjeckerna i de tidigare finalerna.

VÅRT TIPS: 2–3

FINAL, Lördag kl. 19.00

Sverige–Finland

Wennerholms analys: Så var det slut på det roliga. Tror jag i alla fall. Finland dominerade två perioder mot Sverige i går, då de spelade en oerhört underhållande hockey. Jag får ta risken att kallas landsförrädare - men det är dags att pucken studsar Finlands väg. De har tagit VM-medalj fem år i rad och varit i tre VM-finaler utan att vinna. Jag hoppas självklart att jag har fel, men Sverige har aldrig vunnit VM på hemmaplan.

VÅRT TIPS: 1–3