Satan, vilket miljongäng

Bondra: Vi kan överraska - igen

HOCKEY

KARLSTAD

Slovakien mot Sverige.

Sex slovakiska NHL-stjärnor mot Tommy Salo.

- Det ska nog bra. När jag mötte Salo i NHL senast gjorde jag hattric, säger Peter Bondra efter kvartsfinalvinsten.

Foto: MICKE SÖRENSEN
Slovakiens miljonstjärnor spelade ut Kanada från VM i går. I morgon är det Sverige i semi, kan slovakerna överraska igen?

Slovakien är VM:s klart mest underskattade lag. När Sverige förlorade mot Slovakien i grundserien fnyste många åt "fiaskot". Men sanningen är att Slovakien är mer namnkunnigt än Sverige.

Laget har mästarskapets bästa anfall och kedjeformationerna med Palffy, Stumpel, Bondra och Satan, Handzus, Bartecko har sammanlagt gjort 2367 poäng i NHL - imponerande. Samtliga svenska NHL-spelare i VM har, som jämförelse, totalt gjort 1439 poäng.

Imponerande var även segern mot Kanada i går.

Kanada fick drömstart och ledde med 2-0, trots att Slovakien förde spelet. Sedan fick Slovakien igång målskyttet.

"Senast gjorde jag tre på Salo"

Peter Bondra var inne på samtliga Slovakiens mål och gjorde matchavgörande 3-2, ett stenhårt slagskott rakt upp i krysset. Ett typiskt Bondra-mål.

Bondra är lagkapten och den största stjärnan i Slovakien. Och han är även en av få spelare som gjort hattric på Sveriges Tommy Salo.

- Det var faktiskt senast vi mötte i NHL som jag gjorde tre på honom. Fast jag kan inte säga att jag vet om Salos svagheter. Han är en av de bästa målvalkterna i NHL och en bra dag så har han inga som helst svagheter, säger Bondra.

För Bondra var det självklart att ställa upp för sitt land i VM.

- Anledningen är att vi floppade i OS. Ingen har tackat nej till VM i år och alla vill återupprätta Slovakiens heder, säger Peter Bondra.

I morgon möts Salo och Bondra igen. Slovaken tror på en tuff, målsnål och jämn match.

- Sverige är favoriter. De har hemmaplan och allt. Men vi kan överraska - igen. Speciellt nu när vi fått Ziggy Palffy i laget, säger Peter Bondra.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM