Power play avgör VM-semifinalen

Sportbladet sätter plus på Sverige och Slovakien

HOCKEY

GÖTEBORG

Power play.

Där har ni nyckeln till en svensk seger i semifinalen mot Slovakien.

Sverige har haft VM:s tredje mest effektiva power play i VM hittills, samtidigt som slovakerna har dragit på sig överlägset flest tvåminutersutvisningar.

Annars är det livsviktigt för Tre Kronor att få stopp på slovakernas duktiga stjärnforwards från NHL.

Effektivt svenskt power play och en storspelande Tommy Salo i mål. Då tar sig Sverige till VM-final. Här sätter Sportbladets ishockeyexpert Mats Wennerholm plus på semifinallagen.

SVERIGE

Målvakt

Tommy Salo är utan tvekan VM:s bäste målvakt. Hardy Nilsson behöver aldrig ens fundera över vem som ska stå i mål. Enda risken är om Salo skulle bli skadad. Då är det omedelbar målvaktskris, med en matchotränad Stefan Liv på reservbänken.

Backar

Sveriges svaga sida. Vi har egentligen bara ett riktigt tungt backpar av högsta internationella klass, NHL-spelarna Kim Johnsson och Daniel Tjärnqvist. Resten väger lite lätt.

Forwards

Här ser det bättre ut. Visst saknas toppar som Forsberg/ Sundin, men nu finns Markus Näslund i laget, NHL:s näst bäste poängplockare i vinter. Hans namn ger respekt. Kedjan Näslund- Andreas Johansson- Ulf Dahlén är ett svenskt segervapen.

Box play

Sveriges spel i numerärt underläge har varit mycket bra hittills. Vi är trea i hela VM och har bara släppt in två mål. Det är ett mycket starkt facit. Vi har backtyper som är mycket starka i box play.

Power play

Har fungerat mycket bra så här långt. Sverige har gjort tio mål i power play och har en effektivitet som placerar dem som VM:s tredje bästa lag (27,03 procent). Det är en mycket hög siffra.

Coach

Hardy Nilsson är svårbedömd. Han har inga större internationella meriter - ännu. Och coachningen mot Vitryssland i OS kan ifrågasättas. Men ommöbleringarna mot Finland gav seger och tyder på fingertoppskänsla.

Rutin

Svenska laget har flera VM-debutanter som aldrig spelat på den här nivån och under den press ett VM på hemmaplan skapar. Pallar de för trycket, nu då motståndet växer och kraven ökar? Svaret får vi i morgon.

Form

Sverige har spelat bra på slutet mot mycket starkt motstånd. Och vi har bara förlorat en match, den mot Slovakien (1-2). Nu lär formen stiga då kvartsfinalfrossan är borta. Tre Kronor kan spela utan pressen.

TOTALT: 29 plus.

Sveriges matcher hittills i VM: Österrike 5-3, Slovenien 8-2,

Ryssland 2-0, Slovakien 1-2, Finland 4-2, Tyskland 6-2.

SLOVAKIEN

Målvakt

Slovakien är precis som Sverige beroende av en enda målvakt. Jan Lasak från Nashville Predators är ende slovakiske målvakten i NHL. Kan ha mindre lyckade dagar, men storspelade mot Kanada i går. Ojämn annars.

Backar

Har precis som Sverige bara två backar från NHL, Peter Smrek från Nashville och Lubomir Visnovsky från Los Angeles. Annars är de slovakiska backarna spridda i olika europeiska ligor. Slovakien har släppt in 15 mål så här långt och försvaret är en svag lagdel.

Forwards

Ingen tvekan. Slovakien har VM:s bästa forwards. Här finns några av NHL:s mest fruktade målskyttar som Peter Bondra (bilden), Miroslav Satan och Zigmund Palffy. Slovakien har nästan haft maximal utdelning från NHL på anfallssidan. Det kan ge en ny VM-final.

Box play

Ytterligare en akilleshäl. Slovakien är ett av de sämsta lagen i box play i hela VM. De har släppt in över hälften av målen (åtta) i numerärt underläge. Ytterligare ett bevis på att laget har svaga backar.

Power play

Här tillhör slovakerna i stället toppen bland VM lagen. Slovakerna gör mål i drygt vart fjärde power play (25,81 procent). Det ger dem en fjärdeplacering totalt. Men laget power play har blivit ännu bättre nu då både Zigmund Palffy och Jozef Stumpel anslutit till VM-truppen.

Coach

Jan Filc var nästan gråtfärdig efter att slovakerna missat OS-slutspelet.

- Det här kommer att kosta mig jobbet, sa han då slovakerna åkte ut.

Men Filc fick en ny chans - och är redan hjälte hemma i Slovakien.

Rutin

Slovaken är en blandning av gammal och ungt och medelåldern är 27,2 år. Det finns alltså massor av rutin, speicellt hos de elva NHL-spelarna som spelat många slutspel och kan hantera den extra press som uppstår.

Form

Hysterisk. Slovakerna har i tur och ordning slagit Sverige (2-1), Ryssland (6-4) och Kanada (3-2) i sina tre senaste VM-matcher.

TOTALT: 26 plus.

Matcher hittills i VM: Polen 7-0, Ukraina 5-4, Finland 1-3,

Sverige 2-1, Ryssland 6-4, Kanada 3-2.