Skjut här - då blir det final...

Slovakiens Lasak - vägg eller såll: Jag kan vara ojämn...

HOCKEY

GÖTEBORG

Slovakiens målvakt Jan Lasak, 23, varvar usla insatser med rena idiotmatcher.

Frågan är hur det blir mot Tre Kronor?

- Han har gjort två kanonmatcher på raken och alla fruktar att smällen kommer i semin, säger Tibor Gregor - Sveriges ledande expert på slovakisk ishockey.

Foto: KAMERAREPORTAGE
SIKTA HÖGT Om Sverige ska få hål på Slovakiens målvakt Jan Lasak gäller det att få ned den store keepern på isen - och sedan sikta mot nättaket.

Jan Lasak är bäst i Slovakien. Han är landets första NHL-målvakt någonsin och har den här säsongen fått spela tre matcher från start i Nashville - utan att imponera.

Men han är känd för att han i enstaka matcher kan spika igen. Både mot Sverige i gruppspelet och mot Kanada i kvartsfinalen var Jan Lasak rena väggen.

Att det ska upprepas är Tre Kronors mardröms-

scenario.

- Jag kan aldrig säga inför en match hur det kommer att gå. Det är först när pucken släpps och första skottet kommer som man kan ana vartåt det lutar, säger Jan Lasak.

För Lasak finns inga mellanting

För honom finns det inga mellanting. Antingen läcker han som ett såll, eller så tar han allt och lite till.

- Lite ojämn kan jag vara, men så illa är det inte, säger Jan Lasak.

Den sympatiske 23-åringen har just avslutat ett lekfullt träningspass med laget och pustar ut i spelargången.

Han inser landslagets problem.

- Det utbildas knappt några målvakter i Slovakien. Alla ungdomar ser ju Bondra, Satan och Palffy göra mål i NHL och inte är det oss målvakter de i första hand tänker på, säger Jan Lasak.

- Inte på försvarare för den delen heller. Nej, alla vill göra mål.

Den slovakiske landslagsmålvakten - som var med och tog VM-silver 2000 i Ryssland - har gått den långa vägen. Ensam har han utvecklat en egen spelstil.

- Har aldrig fått hjälp, eftersom det finns ingen som kan hjälpa mig. Först nu när jag tillhör ett NHL-lag får jag professionella råd och personligen tycker jag att jag blivit bättre i år, säger Jan Lasak.

"Ni har en bra målvakt"

Vad vet du om Sverige?

- Att det är ett jättebra lag, som är favoriter. Frågan är om laget lyckas stå pall för trycket? Det är inte så enkelt, inte när alla stolar är upptagna.

Jan Lasak tittar upp mot Scandinaviums läktare och fortsätter:

- Sedan har ni en bra målvakt i Tommy Salo. Han är alltid bra i landslaget, men alla spelare har sina svagheter, även Salo.

Vilka?

- Det ska vi försöka ta reda på tills i morgon (läs: i dag).

Plötsligt inflikar en ledare:

- Vitryssland"

Jan Lasak ler.

- Det är sådant som händer. Vinner man är vi hjältar, förlorar vi är vi syndabockar. Så är livet för oss målvakter, säger han.

Fågel eller fisk.

Med Jan Lasak vet man aldrig.

Patrik Thornéus