Här är ”Foppas” drömelva

De 10 NHL-stjärnorna som vill tillbaka till Modo...

HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK

Ta en titt på bilden.

Tio NHL-proffs, som alla drömmer att få avsluta sina karriärer i Modo och elitserien.

- Örnsköldsvik har en speciell dragningskraft. Fråga mig inte varför, säger Markus Näslund och rycker på axlarna.

Foto: MICKE SÖRENSEN
BLIVANDE ÅTERVÄNDARE? 10 NHL-proffs och ex-modoiter återförenas för matcherna med Icebreakers mot Modo - och återförenas i Modo i framtiden?

Klubben marknadsför sig som Sveriges plantskola nummer ett och det är inte svårt att förstå. Peter Forsberg, Markus Näslund, Niklas Sundström, bröderna Sedin"

Listan över Modo-spelare i NHL kan göras lång.

Och alla frågar sig hur det kommer sig?

- Jag har också funderat en del och kommit fram till att det måste finns två förklaringar. Dels finns det en otrolig hockeykultur här i staden och dels så har Modo en fantastisk ungdomsverksamhet, säger Niklas Sundström.

Lång meritlista

Ingen klubb i elitserien har fostrat lika många NHL-proffs. Förutom dessa tio finns även Anders Eriksson (hemma i Toronto) och Mattias Weinhandl (flyttar till New York Islanders i höst) på Modos meritlista över exporter till världens bästa hockeyliga.

Flytta tillbaka

Nu hoppas hela bygden på att flyttströmmen ska vända.

Att stjärnorna börjar återvända.

- Håller jag mig bara frisk så ska jag spela några säsonger i Modo när jag kommer hem. Det har jag hela tiden sagt, säger Peter Forsberg.

Markus Näslund fortsätter:

- I så fall blir det inte för pengarnas skull, utan för klubbens och för chansen att få vinna ett SM-guld. Det händer att vi pratar om en återförening och det är klart att tanken är kittlande, säger han.

"Olika kontrakt"

Problemet är bara timingen.

Alla är medvetna om att det kommer att bli svårt.

- Vi har så olika kontrakt. Vissa har ett år kvar, andra två och en sådan som Sundström håller just nu på att förhandla om en fortsättning med San José. Mycket måste klaffa för att drömmen ska bli verklighet, säger Markus Näslund.

Sedan finns det en annan sida också.

Vancouvers lagkapten förklarar:

- Ska jag vara helt ärlig så känner jag mig lite vilsen på en stor rink. Vet inte om man skulle kunna lära sig att spela på en så stor isyta igen. Ibland funderar man, säger Näslund.

- Men förmodligen, och förhoppningsvis är det en vanesak.

Flyttar till Ö-vik

Någonting som också är unikt är de flesta av proffsen bestämt sig för att slå sig till ro i Örnsköldsvik efter sina karriärer. Nästan alla har hus och planerar för en framtid i staden.

- Kanske 90 procent av alla i min ålder har flyttat för gott. Men för mig är Ö-vik hemma. Har man familj är valet givet, säger Markus Näslund.

Ta en titt på bilden igen.

Den är unik.

Modo och Örnsköldsvik står sig starkt i hockeyvärlden.

Kommer du att avsluta karriären hemma i Örnsköldsvik?

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM