Titta - hockey är roligare än fotboll

Fotbollsbasen sågar under- sökningen: Det där tror jag inte ett ögonblick på

1 av 2 | Foto: urban andersson, peter kjellerås
roligare än fotboll? Var det roligare att se Färjestad vinna SM-guld än Hammarby vinna allsvenskan? Enligt en Gallup-undesökning är svaret ishockeyn. Men det håller inte alla med om. "Den undersökningen betvivlar jag starkt", säger Bengt Madsen, på Svensk elitfotboll.
HOCKEY

Fotbollen har ett publiksnitt på över 10 000 åskådare.

Trots det är den inte Sveriges populäraste idrott.

Den kampen vinner ishockeyn, enligt ny Gallup-undersökning.

- Det där tror jag inte ett ögonblick på, säger Bengt Madsen, ordförande i Svensk elitfotboll.

Sportbladet kan i dag presentera en unik undersökning som Svenska hockeyligan har gjort. Den visar att det är ishockeyn som är Sveriges populäraste lagsport.

- Ett jättebra utgångsläge, det är väldigt positivt, säger Hans Nyberg, vd för Svenska Hockeyligan (SHL).

Ligan genomförde en undersökning under två veckor i våras och lät företagen Omnibus telefonintervjua 1 000 personer, ett riksrepresentativt urval av personer mellan 15 och 74 år.

Den visade att 63 procent av Sveriges befolkning är intresserade eller mycket intresserade av ishockey. Motsvarande siffra för fotbollen är 57 procent.

Basketen har svårt

- Jag trodde möjligtvis att fotbollen skulle vara ännu starkare, den har fått ett starkt fäste det senaste året. Möjligtvis trodde jag också att handbollen som har ett jättepopulärt landslag skulle slå igenom mer. Basketen verkar ha svårare att få fäste, säger Hans Nyberg.

Ishockeyn har ökat sin publik markant från och med säsongen 1996/1997 då man gick upp på 50 matcher i grundserien. Fotbollen spelar bara 26 omgångar och även om allsvenskan gjorde en rejäl publikökning till säsongen 2001, från 1,2 miljoner till 1,5 miljoner åskådare, når den inte upp till ishockeyns totalantal.

Tjejer - ny målgrupp

- Det där tror jag inte ett ögonblick på, de måste titta mer på spridningen och publikantalet. Så den undersökningen betvivlar jag starkt, säger Bengt Madsen, ordförande i Svensk elitfotboll.

- Faktum är att med den undersökningen kan man bevisa att statistik är lögn. Det finns vanlig lögn och statistisk lögn.

Den nya målgruppen för de båda parterna tycks vara tjejer, kvinnor och damer. Fotbollen har under sommaren haft en reklamkampanj riktad direkt mot tjejer för att locka fler till arenorna och ishockeyn har i flera säsonger erbjudit den kvinnliga publiken att gå in två på en biljett.

Det tycks ha givit resultat.

Enligt undersökningen är hockeyn även den populäraste idrottsgrenen bland tjejer, hälften av tjejerna är intresserade av ishockey, jämfört med de 42 procent som är intresserade av fotboll. Handbollen lockar 34 procent av tjejerna och basketen bara 19 procent.

Inom handbollen förbereder man nu ett offensivt program för att locka besökare till hallarna.

Klubbdirektören i Sävehof, Stefan Albrechtson, är drivande kraft inom föreningen Herrelit Handboll:

Viktigt med tv

- För oss handlar det om att få tv att satsa på sporten. Gapet till hockeyn blir allt mindre, och får vi fram våra stjärnor i tv så ska vi närma oss ännu mer, säger hna.

- Med Hammarby och Djurgården i serien kommer det bli ett sug efter handboll. Vi har aldrig haft så många publiklag, konstaterar han.

Ishockeyn är också populärast i åldersgrupperna mellan 15 och 39 år, samt 40 till 59 år. Fotbollen däremot har det största antalet intresserade i åldern mellan 40 och 59 år.

Hur ska ni stärka intresset för er idrott?

Anna Carlsson, Henning Johannesson