Äntligen mästare

Sörmland vann Tv-pucken efter 19 år: En otrolig känsla

HOCKEY

Det blev en överraskning.

För första gången sedan 1982 fick Sörmland lyfta bucklan i Tv-pucken.

- Vilken otrolig känsla, säger matchhjälten Fredrik Björk, 15.

Foto: PRESSENS BILD
UNGA HJÄLTAR Storstadslagen var förhandsfavoriter. Men det var Sörmlands lag som till slut fick lyfta TV-puckbucklan. Efteråt var glädjen total. "Ingen trodde på oss och det var dumt", sa segerskytten Fredrik Björk.

Förhandstipsen handlade om Stockholm och Göteborg, men när pucken släpptes i Himmelstalundshallen i Norrköping var det Södermanland och Norrbotten som stod som motståndare i finalen.

Klassiskt kramkalas

Två perioder senare var det Sörmland som på klassiskt Tv-puck maner samlades i en hög ute på isen.

- Ingen trodde på oss och det var dumt. Det här är ett mycket bra lag och det tycker jag att vi visade i dag, säger Fredrik Björk.

Norrbotten tog snabbt ledningen med 2-0 och såg ut att gå mot en säker seger. Med drygt fyra minuter kvar av matchen hade laget 3-2 och väntade bara på slutsignalen. Då visade Sörmland en härlig vilja. Andres Ekblom-Gustafsson kvitterade och Fredrik Björk satte segerpucken.

Klockan stod på 17.25.

- Jag bara lade iväg pucken mot mål och plötsligt jublade alla. Gissa om jag blev glad. Ett tag trodde jag faktiskt att det var kört, säger Fredrik Björk.

Att han fick avgöra var också en överraskning.

Tränaren Gunnar Johansson satsade på två femmor i slutet av matchen.

Hade defensiv roll

- Fredriks formation var inne för att hålla rent. Det var förstafemman som skulle avgöra, trodde vi. Men det blev precis tvärtom och ingen är gladare än jag, säger han.

Sörmland har vunnit Tv-pucken tre gånger och senast var 1982. Stommen i årets trupp kommer från Södertälje SK. Hela tolv spelare är från klubben, men inte Björk.

Han är från Eskilstuna-klubben Linden.

- En liten klubb, men på ungdomssidan är vi rätt bra. Men jag vill satsa allt på hockeyn och då måste jag nog gå vidare snart, säger Fredrik Björk.

Något firande blev det inte efter matchen.

I dag ska Fredrik nämligen jobba.

- Vi har prao i skolan och jag ska vara på Lindens kansli, säger han.

Gissa vem som är den store hjälten där.

Patrik Thornéus