”Jag glömmer aldrig den där matchen”

Då var Matushkin hjälte i Vitryssland – nu är han utfryst i Sverige

HOCKEY

UMEÅ

Tre Kronor–Vitryssland 3–4.

Hockeyskandal i Sverige

– lycka hos Igor Matushkins Vitryssland.

– Mitt livs roligaste hockeyminne. Jag glömmer aldrig den matchen, säger Igor Matushkin, 37.

Foto: Lars Rosengren
Igor Matushkin var med och sänkte Tre Kronor i OS. Stolt och lycklig visar han bilderna för sonen Maxim och drömmer sig tillbaka. Fast trots bragdmatchen mot Sverige har han inte lyckats hitta någon ny klubb här. Nu lutar det åt att 37-åringen återvänder

20 februari.

Salt Lake City.

Tre Kronor ska bara köra över Vitryssland i OS-kvarten innan det blir drömsemifinal mot Kanada.

Men Tre Kronor uppträdde apatiskt, slarvigt och Tommy Salo gjorde en blunder i mål.

Det räckte för Igor Matushkin och Vitryssland.

Nu är han arbetslös och bor hemma i villan i Umeå, trots att han slog ut de svenska NHL-stjärnorna i OS. Den resliga backen har haft svårt att få en ny arbetsgivare i Sverige.

– Fast jag har faktiskt på gång en klubb i Ryssland. Mechel Chelyabinsk – 300 mil öster om Moskva. Ska bli intressant att återvända till ligan jag en gång startade i. Hoppas att en del saker ändrats. När jag spelade i ligan sist tog en statlig agentur 90 procent av lönen, säger Igor Matushkin.

Han har permanent uppehållstillstånd i Sverige och familjen har bott i Sverige i tio år.

Sportbladet visar honom bilder från OS-matchen.

Igor ler och skiner upp. Han ropar på sonen Maxim och berättar om bilderna.

Orättvist mot Salo

När han kommer till bilden som visar Salos tavla stannar han till och skakar på huvudet.

– Salo fick alldeles för mycket skäll av media efter matchen. Det var inte hans fel att Sverige förlorade. Hela laget var dåligt. Visst, Salo gjorde ett misstag, men han förlorade inte matchen åt Sverige, säger Igor Matushkin.

Matushkin gjorde inga poäng mot Sverige. Men han spelade mycket i boxplay och offrade sig hänsynslöst. Bland annat slängde han och täckte ett slagskott från Nicklas Lidström. Pucken tog i ansiktet.

Ville bara spela

– När de sytt mig ville jag tillbaka till isen och det var precis då som Vladimir Kopat skickade iväg ett slagskott från halva plan som slutligen gick i mål. Vilken lycka, säger Igor Matushkin och ler med hela ansiktet.

Matchen har delvis ändrat Igors liv.

Nu är han välkänd i Umeå, som svenskdödaren. Efter matchen fick han många ryggdunkar, även av de patriotiska Umeå–borna.

Och någon revansch på Matushkin kommer Tre Kronor inte att få, trots att lagen spelar i samma grupp i VM i Finland i vår.

– Jag har gjort mitt i landslaget. Jag fyller 38 nästa år och det är dags för de yngre att ta över, säger Igor Matushkin.

Svenskdödaren.

Har spelat två OS

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM