”Många spelare är lata och bekväma”

Lundmark till attack mot stjärnorna som nobbar Tre Kronor

HOCKEY

Återbuden har haglat till Tre Kronor.

Det får förre förbundskaptenen Curt Lundmark att reagera:

- Många spelare är lata och bekväma. Enligt min mening är spelarna skyldiga att ställa upp i landslaget, säger han.

Foto: Foto: MATS STRAND
Förre förbundskaptenen Curt Lundmark är kritisk.

Sex spelare har tackat nej till Karjala Cup. Tre av dem - Jörgen Jönsson, Jonas Johnson och Kristofer Ottosson - har angett familjeskäl som orsak.

En förklaring Curt Lundmark inte köper.

- Herregud, vadå familjeskäl? Har dom valt ishockeyn som yrke är det ingen idé att gnälla. Jag, du och alla andra som har ett arbete kan inte strunta i att gå till jobbet när det inte passar, säger Lundmark.

Och fortsätter:

- Jonas Bergqvist, Bengt-Åke och alla andra som var med på min tid tackade aldrig nej. Dom tog sitt ansvar. Som spelare är det viktigt att vara en bra förebild för alla ungdomar i landet. I dag är tyvärr många spelare för bekväma.

Behöver bra resultat

Curt Lundmark tycker att det just nu är viktigare än någonsin att spelarna ställer upp i Tre Kronor.

- Hockeyn är illa ute och behöver bra resultat. Det går inte bara att se på när Tre Kronor förlorar. Dom bästa spelarna måste vara med och det är oerhört viktigt. Snart kan det vara försent.

Jörgen Jönsson suckar:

- Den där Lundmark har alltid åsikter. Han pratar först och tänker sedan. Jag bryr mig inte längre. Han får säga vad han vill.

Curre Lundmark:

- Jag vet att jag gör killar som Jörgen förbannade, men debatten måste tas. Det går inte att sitta hemma och välja turneringar när det passar.

Den tidigare förbundskaptenen tycker att nuvarande kaptenen Hardy Nilsson tillsammans med svenska hockeyförbundet måste ta krafttag mot spelare som vägrar spela i Tre Kronor.

- Det går inte att hela tiden stryka spelarna medhårs. Nej, jag tycker man måste ställa krav. Är det fyra turneringar som nu borde det finnas regler som säger att man åtminstone måste medverka i tre för att bli aktuell för VM.

- Men givetvis måste man ta hänsyn till om spelare är skadade eller sjuka. Giltig frånvaro är okej, givetvis.

"Skrota torpederna"

I premiären av Karjala Cup blev Sverige utspelat. Tjeckien vann med 5-2 - siffror som var smickrande för Tre Kronor.

Curre Lundmark passar på att ge Hardy Nilsson en rejäl känga.

- Torpedhockeyn fungerar inte. Så enkelt är det. I dagens landslag är det bara Nichlas Falk som kan systemet och det håller inte. Nej, skrota torpederna och börja spela en hockey så att vi vinner, säger han.

I dag spelar Sverige mot Ryssland i Karjala Cup.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM