Äntligen, Luleå

Nilsson hjälte när den negativa sviten bröts efter tio år

HOCKEY

KARLSTAD

Luleå straffade svenska mästarna Färjestad i Karlstad.

Det kan man tacka Petter Nilsson för.

Med ett mål under ordinarie speltid och två straffmål när extrapoängen skulle delas ut såg Nilsson till att Luleå kunde besegra Färjestad med 4-3.

- När det handlar om straffar är inte skickligheten så avgörande. Det är mycket mentalt i stället, det är du mot målvakten, säger Luleås matchhjälte.

Han är inte ovan matchhjälterollen efter straffar.

- Nej, i fjol avgjorde jag några matcher på straffar också.

Men det tog inte bort något av glädjen att få avgöra även den här gången. Ett Luleå i poängnöd behövde bonuspoängen.

- Man ska bli glad när man gör mål. Det är ju därför man spelar ishockey. När jag spelar hockey med grabben som är fem år jublar vi också när vi gör mål, jag tycker det är viktigt, säger Petter.

Arbetsinsats

Luleås spelare gjorde en riktigt bra arbetsinsats mot Färjestad. Inte ens underläge 1-3 efter två perioder fick spelarna att ge upp.

- Vi har spelar grymt bra de senaste sex-sju matcherna men har gjort för lite mål. Nu tror jag vi alla kände att vi inte skulle komma hem från den här turnén utan poäng.

Upphämtningen i tredje perioden signerades av Petter. Han sköt 2-3-målet 4.14 in på slutperioden. Med 2.41 kvar av matchen såg sen Fredrik Svensson till att det blev förlängning, en förlängning som slutade mållös.

Sen var det alltså dags för Petter Nilsson att kliva in i handlingen igen.

Efter tre straffar var för lagen var det fortfarande oavgjort sedan Nilsson och hemmalagets Pelle Prestberg gjort mål.

I fjärde straffrundan missade Prestberg, men det gjorde inte Nilsson.

Trenden bruten

Därmed bröts en lång negativ trend för Luleå. Senast laget vann en seriematch i Karlstad var för över tio år sedan, 1992.

- Då måste jag ha varit med, men jag minns inte matchen.

Övriga i dagens Luleå som var med även då är Tomas Berglund och Stefan Nilsson.

Petter hoppas förstås att det ska släppa för hans lag nu och att vandring uppåt i tabellen ska ta fart. Laget har nu fyra raka hemmamatcher inom loppet av åtta dagar.

- Det är inte utan att man funderar hur de har lottat serien. Sen har vi fyra raka bortamatcher runt nyår, det känns inte riktigt rätt, tycker Nilsson.

Patrick Kipler

ARTIKELN HANDLAR OM