”Vi är nog inte bättre än så här”

Småkronorna utslagna ur VM - nu väntar kval mot Vitryssland

HOCKEY

En ny tung förlust knäckte Småkronorna i natt.

1-3 mot Tjeckien och därmed missade Sverige slutspel.

- Vi är nog inte bättre än så här just nu, säger förbundskapten Peo Larsson.

Foto: AP
Småkronorna förlorade mot Tjeckien med 1–3. Laget slutade fyra i grupp B och missar därmed slutspel. Nu blir det i stället spel i nedflyttningsgruppen på fredag – mot Vitryssland...

Det var inget topprankat svenskt juniorlag som åkte till Kanada för junior-VM.

Och det gick precis som väntat i hockeytokiga Halifax.

Laget förlorade mot Kanada, Finland och så i natt mot Tjeckien, 1-3.

Det innebär att laget slutade fyra i grupp B och missade slutspel.

- Fast vi krigade otroligt bra. Jag är stolt över grabbarna, trots att vi förlorade. Sedan så är det bara att acceptera att det här laget inte är bättre, säger Peo Larsson.

Tog ledningen

Sverige tog faktiskt ledningen mot Tjeckien. Men i den andra och tredje perioden orkade inte laget. Bäst var Mattias Beck, Joakim Lindström, Tobias Enström och målskytten Yared Hagos.

Ser man på turneringen i helhet så är det målskyttet som inte fungerat för Sverige. Detta trots att anfallet haft de mest namnkunniga spelarna med Alexander Steen, Robert Nilsson, Andreas Jämtin, Hagos och Fredrik Sjöström.

Fem mål mot Kanada, Tjeckien och Finland är alldeles för dåligt.

- Skillnaden mellan Sverige och de bästa lagen är att våra profiler spelar i fjärdekedjan i elitserien. De bästa finnarna, tjeckerna och kanadensarna är stjärnor i respektive förstaliga, säger Peo Larsson.

Kan åka ur A-gruppen

Något hemligt recept för att åter bli en stor hockeynation på juniornivå har inte Peo Larsson.

- Ett måste är att vi får en bättre juniorliga som elitserielagen släpper sina juniorer till. Då kan det bli fart på Småkronorna igen, säger Peo Larsson.

Nu får Småkronorna faktiskt möta Vitryssland i första matchen i nedflyttningsgruppen på fredag.

Sverige-Vitryssland, det låter som en ödets ironi, men är verklighet och med Salt Lake City i färskt minne känns det inte solklart med seger.

Och hamnar Sverige inte bland de två första i nedflyttningsgruppen åker laget ur A-gruppen och får möta Danmark, Norge och Slovenien i B-gruppen nästa år.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM